FR NL

Wat zijn de aantrekkelijkste Italiaanse treinstations?

Omio, een online ticketverkoopsite, onderzocht de dertig meest bezochte treinstations in Italië (op basis van de boekingen tussen 1 mei 2020 tot 15 februari 2021), rekening houdend met vier factoren die treinreizen en het verblijf comfortabel en aangenaam maken.

Door de uitbreiding van de hogesnelheidstreinen en de daaruit voortvloeiende toename van het aantal reizigers en toeristen op de stations, zijn deze plekken in de loop van de tijd veranderd van eenvoudige aankomst- en vertrekpunten – waar je hooguit een kaartje kon kopen – tot plekken waar de bezoeker kan winkelen, eten en waar verschillende andere diensten aangeboden worden.

Een tweede of zelfs een derde jeugd

De grote stations, die in de jaren ’60 tot ’80 vaak verwaarloosd waren, kregen een tweede of zelfs een derde jeugd zodra het besef ontstond dat verloren ruimten winstgevend konden worden gemaakt door een aantrekkelijk aanbod aan hoogwaardige diensten en winkels.

De kwaliteit van het commerciële aanbod en de locatie zijn twee van de kenmerken waarmee het Omio-platform rekening hield bij het evalueren en vergelijken (op basis van een score van 0 tot 100) van de stations van de dertig bestemmingen die het meest worden geboekt door treinreizigers.

Maar ook de stiptheid van treinen, wat meer een kwestie van infrastructuur is, werd mee in de weegschaal gegooid.

Firenze Santa Maria Novella, het beste Italiaanse station

Met 1.210 restaurants en bars en 686 winkels binnen een straal van een kilometer of 10 minuten lopen, evenals een 91,4% stiptheid van de regionale treinen, is Firenze Santa Maria Novella het beste station in Italië. Het station van de Toscaanse hoofdstad is ook volledig toegankelijk en dankzij de aanwezigheid van de lounge voor hogesnelheidsreizigers en de nabijheid van het stadscentrum (97,3) biedt het zijn bezoekers een totaal comfort.

Roma Termini is de nummer twee

Op de tweede plaats vinden we het station Roma Termini, dat de maximale score (100) behaalt voor diensten als parkeren, autoverhuur, gratis wifi… Het drukste station van de hoofdstad behaalt echter een lagere score voor locatie (94.3). Het centrum van Rome ligt namelijk wat verder weg.

De derde plaats wordt ingenomen door het station Napoli Centrale, met een treinpunctualiteit van 90,4% voor een stroom van 50 miljoen passagiers per jaar en 137.000 treinen die elke dag passeren. Het behaalt dezelfde score als het station van Florence in termen van diensten (80), maar ligt een paar punten achter wat betreft ligging (95,4).

Milanese stations liggen achter in het klassement

Station Milano Centrale krijgt ook de beste score (100) op het gebied van diensten, maar staat op de 15e plaats als zijnde het Italiaanse station met het hoogste percentage vertraagde treinen, een kenmerk dat het deelt met een ander Milanees station, Porta Garibaldi. Dit laatste bengelt aan de onderkant van de rangorde, mede vanwege de afstand tot het stadscentrum. Station Porta Garibaldi scoort het hoogst voor verkeersdiensten die worden aangeboden aan passagiers, zoals fietsenstalling, openbaar vervoer in de buurt en autoverhuur).

Op de voorlaatste positie behaalt het station Genoa Piazza Principe, dat kan rekenen op een stiptheid van lokale treinen van 87,7%, een vrij lage score in de categorie diensten (40) en werd het ook qua locatie bestraft (70,8). Het voorlaatste resort in de ranglijst, Alessandria, scoorde 0 in de categorie services.

Auteur: Jos Sterk