FR NL

Hupac brengt Midden-Italië dichter bij de Europese hubs

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/02/16/hupac-brings-central-italy-closer-to-european-hubs/

Hupac heeft een nieuwe regionale dienst gelanceerd in Italië die Pomezia bij Rome verbindt met Novara in het noorden van het land. De intermodale verbinding is op 15 februari in gebruik genomen en biedt twee retourritten per week.

“Met de Pomezia-Novara-verbinding kun je 1.500 kilometer met een vrachtwagen afleggen zonder het stuur aan te raken”, aldus Hupac op een LinkedIn-bericht, waaruit blijkt dat klanten uit Midden- en Zuid-Italië hun eenheden nu op intermodale treinen kunnen laden op weg naar Novara en zo verder naar Noord-Europa.

Geen onbekend terrein

De Pomezia-terminal is niet nieuw op de markt. Hij bedient het grotere stedelijke gebied van Rome, de hoofdstad van Italië, en wordt gebruikt door grote Europese spelers in het goederenvervoer per spoor. Hupac heeft al een andere verbinding met de terminal met Busto Arsizio bij Milaan.

Bovendien verbindt Lineas Pomezia met Antwerpen met ook een stop bij Nola, in de buurt van Napels. Ten slotte heeft Samskip Van Dieren Multimodal een spoorverbinding tussen Pomezia en Rotterdam die tijdens de transit door Italië ook door Padova Interporto, Melzo Rail Hub Milano en Eurogateway-terminal Novara loopt.

CIM-terminal van Novara

Hierdoor heeft Pomezia al een connectie met Novara maar dan via een ander bedrijf. Hupac is daar ook actief, maar met een link naar Busto Arsizio. Waarom is de nieuwe verbinding met Novara zo belangrijk? Hupac is exploitant geworden van Novara’s CIM-terminal en vormt deze om tot zijn Noord-Italiaanse hub.

Bijgevolg zal Pomezia via Novara een toegangspoort hebben tot meerdere Centraal- en Noord-Europese terminals. Het bedrijf stipte aan dat het Pomezia verbindt met Ludwigshafen, Karlsruhe, Hannover en Lübeck in Duitsland, terwijl het in de toekomst mogelijk is om verbinding te maken met Zeebrugge, Rotterdam en Keulen.

Auteur: Jos Sterk