FR NL

Maersk lanceert derde intermodale dienst die het Verre Oosten met Europa verbindt

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/02/22/maersk-launches-third-far-east-europe-intermodal-service/

Maersk lanceerde een nieuwe intermodale dienst die het Verre Oosten met Europa verbindt. AE66, zoals de nieuwkomer heet, vormt een aanvulling op de bestaande AE19- en AE77-services van de logistieke dienstverlener, die allemaal gebruikmaken van de Trans-Siberische route. Met een zee-rail-zeeprofiel verbindt AE66 Korea, Japan en China met Kaliningrad, de Baltische staten en Polen en dit via de Russische haven Vostochniy.

Bij de nieuwe dienst zijn meerdere partners betrokken. Naast Maersk ondersteunen de RU Federal Customs (FTS) en de Russische Spoorwegen de route en zorgen ze voor efficiëntie en een stabiele service. Tegelijkertijd neemt TransContainer JSC het praktische deel van het afhandelen van het spoorgedeelte van de dienst op zich.

De nieuwe intermodale dienst van Maersk is vanaf deze week beschikbaar en heeft een voorlopige frequentie van 14 dagen, frequentie die binnenkort uitgebreid kan worden. Met een geschatte transittijd van 20 dagen tussen Busan, Korea en Kaliningrad is het een behoorlijk concurrerende optie.

Tevreden klanten staan garant voor succes

“De keuze voor AE66 om onze producten vanuit Azië via Vostochniy te vervoeren, werd bepaald door meerdere factoren, zoals het gratis aan boord tarief (FOB), een duurzame transittijd en totale logistieke kosten om goederen naar onze productiefabriek in Kaliningrad te brengen,” zei Viktor Chumachenko, Director of Logistics bij GK Ekopet, een van de belangrijkste klanten voor AE66.

Meer verladers aan boord

Kaliningrad is een van de haltes van de dienst sinds GK Ekopet zijn fabriek daar heeft gevestigd. Maar behalve de producent van polyethyleentereftalaat (PET) wil Maersk ook nog andere klanten op de trein krijgen. “We zijn van plan het volume te vergroten door ons te richten op klantsegmenten die te maken hebben met hoogwaardige en/of doorlooptijdgevoelige ladingen, zoals de automobiel-, elektrische en facilitaire sectoren”, aldus het bedrijf. Maar dat gaat niet ten koste van het afbouwen van de

aanwezigheid in Kaliningrad, aangezien deze kan gebruikt worden als toegangspoort voor meer bestemmingen die onder shortsea-diensten vallen.

Het Verre Oosten als cruciale factor

Aangezien steeds meer intermodale en multimodale diensten worden gelanceerd tussen havens in het Verre Oosten en Europa via Rusland, heeft Maersk besloten om zijn aanwezigheid op deze specifieke markt uit te breiden. Natuurlijk spelen de transittijden over de oceaan en de algemene hindernissen voor het vervoer over zee een rol. Maar het belangrijkste in dit geval zijn toch de zware investeringen van bedrijven in de Russische havens in het Verre Oosten en de focus op betrouwbare spoordiensten.

TransContainer, een van de partners van AE66, mag in die zin een heuse specialist geworden. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden intensief gewerkt aan de ontwikkeling van meer spoorverbindingen tussen Rusland en Europa.

Auteur: Jos Sterk