FR NL

Hongaarse tractietarieven zijn hoger dan verwacht

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/25/hungarian-traction-rates-higher-than-expected/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

De tractieprijzen van het goederenvervoer per spoor in Hongarije zullen hoger zijn dan geraamd. De hogere prijzen zijn een direct gevolg van de stijgende energiekosten en vormen een uitdaging voor de sector van het goederenvervoer per spoor, die daarom de hulp inroept van de overheid.

In december uitte de spoorgoederenindustrie al haar bezorgdheid over de hoge prijzen, die toen werden geschat op HUF 110-120 per kilowattuur voor januari en februari. Wat het jaarlijks gemiddelde op HUF 92,32 zou brenten. Het lijkt er nu echter op dat de spoorwegondernemingen tarieven van ongeveer HUF 160 voor januari en HUF 175 voor februari aangerekend kregen, dit volgens VG. Deze Hongaarse mediabron heeft verschillende exploitanten ondervraagd.

Omgekeerde modale verschuiving

Volgens branchevereniging Hungrail Magyar Vasúti Egyesület zal dit de concurrentiekracht van het goederenvervoer per spoor aantasten en een volledig tegengesteld effect hebben wat betreft het bereiken van klimaatbeschermingsdoelstellingen. “Na deze prijsstijging zijn de prijzen die spoorwegmaatschappijen actief op de infrastructuur van MÁV Zrt. moeten aanrekenen zowat de duurste in Europa”, verklaarde de groep eerder.

Markt dreigt in te storten

In december waarschuwde de brancheorganisatie voor een prijsstijging van tractie-energie met bijna 300 procent vanaf januari 2022 als de overheid niet ingrijpt. De noodzaak om in te grijpen is nu nog urgenter geworden.

“De Hongaarse markt voor goederenvervoer per spoor kan elk moment instorten door de explosie van de elektriciteitsprijzen”, aldus Hungrail en 20 spoorwegmaatschappijen in een gezamenlijke verklaring. “In het gezamenlijke voorstel vragen we de regering om het verschil tussen de gemiddelde prijs van tractie-energie in 2021 en de huidige prijs van tractie-energie te compenseren”, aldus directeur van het bedrijf Lajos Hódosi.

Auteur: Jos Sterk