FR NL

Zwitserland ondersteunt de 4 meter hoge corridor naar Milaan

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/02/25/this-is-how-switzerland-supports-the-4-metre-corridor-to-milan/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-08

Italië en Zwitserland hebben overeenstemming bereikt over een actieplan voor de uitbreiding van de Lötschberg-Simplon-corridor. Deze uitbreiding zal grensoverschrijdend intermodaal transport mogelijk maken met een hoogte van 4 meter en dat tot Milaan/Novara in Italië.

Daartoe ondertekende het Zwitserse Federale Bureau voor Transport (FOT) op donderdag 24 februari een overeenkomst met de Italiaanse spoorweginfrastructuurbeheerder RFI. De uitbreiding werd een jaar geleden overeengekomen als onderdeel van de opening van de Ceneri-basistunnel. Inmiddels zijn er sluitende financiële afspraken gemaakt, evenals een tijdschema voor het project.

Zwitsers geld voor Italië

Een deel van de uitbreiding vindt plaats op Italiaans grondgebied. Italië heeft toegezegd deze route tegen 2028 uit te breiden en Zwitserland heeft beloofd dit plan financieel te ondersteunen met 148 miljoen Zwitserse frank, aangezien de uitbreiding ook in het belang van dit land is. In de nieuwe overeenkomst hebben de respectieve partijen vastgelegd welke hun bijdragen zullen zijn. Er wordt 148 miljoen frank aan de RFI uitbetaald naarmate de bouw vordert.

De overeenkomst bevat ook een gedetailleerde planning van de uitvoering van de werkzaamheden, de wederzijdse verplichtingen en de samenwerking in de projectbegeleiding en het inkoopproces. Zwitserland houdt voortdurend toezicht op het gebruik van de financiële bijdragen en kan betalingen opschorten als Italië zijn verplichtingen niet nakomt.

De uitbreiding van de twee NRLA-assen Lötschberg-Simplon en Gotthard naar een corridor van 4 meter is een belangrijk onderdeel van het Zwitserse verhuisbeleid, aangezien de transport- en logistieke sector steeds meer opleggers met een hoekhoogte van vier meter gebruikt.

CHF 990 miljoen

In totaal keurde het Zwitserse parlement een lening van 990 miljoen CHF goed voor de aanleg van de 4 meter lange corridor. Dit is inclusief 280 miljoen voor maatregelen in Italië. Naast CHF 148 miljoen op de Lötschberg-Simplon-as, investeerde Zwitserland CHF 120 miljoen op de Luino-lijn. Deze werkzaamheden zijn door RFI volgens plan en binnen het afgesproken budget uitgevoerd; de route is sinds eind 2020 succesvol in gebruik.

Op Zwitsers grondgebied is ook de aanleg van de 4 meter lange corridor voltooid met de opening van de nieuwe Bözbergtunnel eind 2020. In totaal zijn 170 uitbreidingsmaatregelen doorgevoerd tussen Bazel en de zuidkant van de Alpen (voornamelijk

Auteur: Jos Sterk