FR NL

Noorwegen bestudeert nieuwe spoorlijn naar poolcirkel

https://www.railjournal.com/infrastructure/norway-to-study-new-railway-to-the-arctic-circle/

Het Noorse Ministerie van Transport en Communicatie heeft het Noorse Spoorwegdirectoraat (Norwegian Railway Directorate) de opdracht gegeven om een ​​studie uit te voeren naar de aanleg van een nieuwe spoorverbinding naar Tromsø in de poolcirkel.

De directeur bevestigde dat zijn organisatie direct aan de slag gaat met als doel medio 2023 een rapport naar het ministerie te sturen.

De studie zal kijken naar de route-opties voor een ongeveer 375 km lange lijn van Fauske op de bestaande Trondheim – Bodø-lijn naar Tromsø via Narvik met een mogelijke 80 km lange aftakking naar Harstad.

De Noorse dienst voor openbare wegen, de Noorse spoorwegdirectie, de Noorse kustadministratie en de staatsluchthavenexploitant Avinor voeren al een uitgebreid onderzoek uit naar een mogelijke verdere uitbouw van het transportsysteem in Noord-Noorwegen. De overlappende onderzoeken zullen worden meegenomen in de ontwikkeling van het nieuwe nationale vervoersplan van Noorwegen.

Laatste studie uitgevoerd in 1993

Tromsø is de 12de grootste stad van Noorwegen en de derde grootste in de poolcirkel na Moermansk en Norilsk in Rusland.

De laatste gedetailleerde studie naar de lijn Fauske-Tromsø werd in 1993 uitgevoerd in opdracht van de Noorse Staatsspoorwegen (NSB). In 2019 heeft het Noorse Spoorwegdirectoraat een rapport opgesteld op basis van eerdere studies, maar met bijgewerkte informatie, waaruit bleek dat de lijn economisch niet levensvatbaar was.

De nieuwe studie zal volledig onafhankelijk zijn van alle eerdere studies en zal kosten- en sociaaleconomische analyses omvatten, evenals de milieu-impact.

Auteur: Jos Sterk