FR NL

Alstom doet upgrade van de Griekse spoorweginfrastructuur

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/17/alstom-undertakes-railway-infrastructure-upgrades-in-greece/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Een joint venture van de bedrijven Alstom en Avax zal de modernisering van de spoorlijn Thessaloniki-Idomeni in Noord-Griekenland voor zijn rekening nemen. Het project ter waarde van 41 miljoen euro omvat seingeving, elektrificatie en spoorvernieuwing langs 70 kilometer van de bestaande enkele lijn, die cruciaal is voor het internationale verkeer naar de Balkan en Midden-Europa.

De looptijd van het project bedraagt drie jaar voor de uitvoering en nog eens drie jaar voor de garantie, zegt Alstom. “Het gebruik van verbeterde signaleringsoplossingen voor deze belangrijke spoorlijn in Griekenland is een nieuwe belangrijke stap in de richting van modernisering en verbetering van de internationale spoorwegas die Griekenland met Centraal- en West-Europa verbindt”, aldus Stavros Vlachos, algemeen directeur van Alstom voor Griekenland en de westelijke Balkan.

Belangrijkste grensovergang

De lijn Thessaloniki-Idomeni is een van de belangrijkste onderdelen van de Griekse spoorweginfrastructuur. Het verbindt de op een na grootste haven van Griekenland en het grootste spoorwegknooppunt met de grens met Noord-Macedonië. De lijn maakt ook deel uit van wat bekend staat als de Pan-Europese Corridor X, die Thessaloniki verbindt met Boedapest door Noord-Macedonië, Servië en Hongarije. Dit spoorweggedeelte staat traditioneel bekend als een van de belangrijkste goederencorridors in Midden-Oost-Europa.

Goederenvervoer per spoor wordt veel efficiënter

Bedrijven zoals Ocean Rail Logistics, dat intensief gebruik maakt van de lijn om de haven van Piraeus te verbinden met Centraal-Europese spoorwegknooppunten, hebben de modernisering van de lijn op hun verlanglijstje gezet omdat het goederenvervoer per spoor door Griekenland veel efficiënter zou maken. Het project van Alstom omvat niet de modernisering van de volledige lijn van Piraeus tot Idomeni. Het is een eerste stap in de goede richting, beginnend bij een belangrijk gedeelte.

Project details

Het Franse Alstom heeft heel wat plannen op tafel liggen om te implementeren op de lijn Thessaloniki-Idomeni. Naar eigen zeggen is het bedrijf verantwoordelijk voor de ontwikkeling, levering, installatie, testen en inbedrijfstelling van de ETCS Level 1 baanoplossing Atlas 100 op de lijn. De installatie van elektronische vergrendelingstechnologie (Smartlock 400 + MooN), de vervanging van binnen- en buitenapparatuur (assentellers, wisselmachines, seinen), evenals de installatie van de digitale treinverkeersleidingsoplossing Iconis in Thessaloniki zijn eveneens opgenomen in de plannen.

Auteur: Jos Sterk