FR NL

Deutsche Bahn bouwt elektrische ‘eilanden’ op de bovenleiding voor regionale batterijtreinen

ICE 4 in "Das ist grün" Optik bei Eltersdorf unterwegs nach Nürnberg

Wat moeten we onder deze ‘eilanden’ verstaan? Het betekent concreet dat in plaats van een lijn volledig te elektrificeren, zoals dat gebruikelijk is voor elektrische treinen, deze lijnen intermitterend worden geëlektrificeerd. Of nog eenvoudiger uitgedrukt: ze worden slechts gedeeltelijk geëlektrificeerd. De eerste van deze lijnen zullen in december 2023 in Sleeswijk-Holstein rijden.

Deutsche Bahn zegt dat het alleen korte stukken (van een paar honderd meter tot een paar kilometer) of stations zal elektrificeren – genoeg om de treinen op batterijen op deze lijnen op te laden.

10 miljoen diesel bespaard

De staatsspoorwegexploitant schat dat deze stap meebrengt dat meer dan tien miljoen treinkilometers kunnen worden afgelegd met elektrische in plaats van met dieseltractie in Sleeswijk-Holstein. De dieseltreinen die nu in gebruik zijn, worden buiten dienst gesteld. DB schat de jaarlijkse besparing op diesel op ongeveer tien miljoen liter.

In het najaar van 2022 beginnen de bouwwerken in Sleeswijk-Holstein. De eerste stap is dat Deutsche Bahn extra sporen op de stations Kiel, Bad Oldesloe en Büchen elektrificeert. Alleen op die manier kunnen batterijtreinen in 2022 voor het eerst in Duitsland voor het reguliere passagiersvervoer worden gebruikt.

De volgende stap

De volgende stap is de uitbreiding van de bestaande bovenleiding op het traject tussen Flensburg en Kiel en tussen Kiel en Kiel Hassee in 2023. DB zal dan op de bovenleiding ‘eilanden’ bouwen, evenals onderstations om de elektriciteit te leveren in opdracht van de staat en het lokale vervoersbedrijf aan de westkust van Sleeswijk-Holstein in Heide, Husum en Tönning. Hierdoor kunnen batterijtreinen effectief rijden als de nieuwe dienstregeling in december 2023 wordt ingevoerd.

Er zijn nog twee andere deelstaten waar op de bovenleiding ‘eilanden’ worden aangelegd: Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

In het zuiden van Rijnland-Palts zijn de voorbereidende plannen al gerealiseerd; en in het Rijn-Ruhrgebied (NRW) bevinden de plannen zich in de voorbereidende fase.

Auteur: Jos Sterk