FR NL

Lowestoft is de nieuwste aggregaten terminal in het Verenigd Koninkrijk

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/22/lowestoft-aggregates-goes-live/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-12

Er mag eens te meer een nieuwe terminal voor aggregaten in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd worden en deze keer moet die ver in het oosten van het land gezocht worden. Lowestoft is de nieuwste bestemming op de geaggregeerde kaart van het Britse goederenvervoer per spoor.

Dankzij de gecombineerde inspanningen van agentschappen, commerciële belangen en planners werd de oprichting mogelijk van een nieuwe, zij het bescheiden, terminal voor geïmporteerde aggregaten. Ladingen, geleverd over zee, worden per spoor overgebracht naar locaties die zich overal in het VK kunnen bevinden. De site was al enkele jaren gepland, maar heeft eindelijk zijn eerste trein zien vertrekken.

De eerste trein van hopelijk vele

De planningspartners, adviesbureau Intermodality, hebben vanaf 2018 met Network Rail samengewerkt aan het eerste ontwerp. “De bouw begon in 2019 op de locatie, wat uiteindelijk resulteerde in de eerste trein met geïmporteerde aggregaten die Lowestoft verliet op weg naar Longport, waarmee een verder stapje wordt gezet om te voldoen aan de groeiende vraag naar constructiematerialen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De bestemming van Longport is de Stoke-on-Trent faciliteit van Land Recovery, een aggregaatspecialist met hoofdkantoor in het nabijgelegen Crewe. Opgemerkt wordt dat de aggregaten afkomstig zijn van gedolven bronnen en dus geen baggerspecie zijn.

Samenwerking heeft vruchten opgeleverd

David Young, business development manager Freight for the Transition Team bij Great British Railways, was eerder deze week in zijn nopjes over de eerste rit. “Vandaag is de eerste geaggregeerde trein uit Lowestoft vertrokken. Het heeft een boel werk gekost, maar we konden rekenen op de toewijding van Land Recovery, Colas Rail Freight and Network Rail en GBRTT om dit project op de rails te krijgen.”

Intermodality, dat de eigen rol niet wil ovedrijven, wees bescheiden op hun uitgebreide portfolio van gelijkaardige projecten, waaronder de recente openingen in Sheffield Tinsley en de veelgeprezen reactivering en herbestemming van wegkwijnende spoorfaciliteiten in Newhaven Port aan de zuidkust van Engeland.

Auteur: Jos Sterk