FR NL

E-wachtrijsysteem aan grens tussen China en Kazachstan kan transportkosten halveren

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/03/31/e-queue-system-at-china-kazakhstan-borders-may-cut-transport-costs-in-half/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-13

Er zal een nieuw elektronisch wachtrijsysteem worden toegepast bij de grensovergang Nur-Zholy in Kazachstan om meer transparantie in het grensoverschrijdend transport te waarborgen en om corruptie bij de douane te beteugelen. “Op deze manier worden de kosten van vrachtvervoerdiensten aan de grens tussen China en Kazachstan gehalveerd”, zei Suahasil Nazara, vice-minister van Financiën van Kazachstan.

Het proefproject voor dit elektronische wachtrijsysteem startte op 10 maart 2022 en bevindt zich momenteel in de fase van datamigratie voordat het het oude systeem zal vervangen. In een verklaring zei het Kazachse National Revenue Committee dat dit de gevallen van corruptie tot een minimum zou beperken, aangezien alle douaneprocedures elektronisch zullen worden afgehandeld.

Treinen die geen douanerechten betalen

Begin dit jaar, toen het weer rustig werd in Kazachstan afnamen en het land zich begon te herstellen van de rellen, beval president Kassym-Jomart Tokayev een revisie van de douanediensten van het land, met name die aan de grens met China. Er zijn talloze gevallen bekend van treinen die de controles aan de grens ontwijken en geen douanerechten betalen bij de grensdouane, zei hij.

“Er zijn in ons land mensen in hoge machtsposities die de operatoren toelating geven om gewetenloos te handelen bij de grensdouanes”, legde de Kazachse president uit. Uit rapporten blijkt dat het land door de chaotische administratie miljarden tenge (de Kazachstaanse munteenheid) aan belastinginkomsten is kwijtgeraakt.

Onderzoek en arrestaties

Als resultaat van een grondig onderzoek bij de douane, meldde het Kazachstaanse Anti-Corruptie Bureau op 28 februari dat verschillende douanebeambten die aan de grensovergang Nur-Zholy werkten, gearresteerd waren op beschuldiging van het aannemen van steekpenningen om gesmokkelde goederen aan opsporing te helpen ontsnappen.

De herziening van de douane kan de Kazkse schatkist aanvullen en financiële steun bieden voor een reeks hervormingsmaatregelen. Dit met de recente rellen nog in het achterhoofd. Het nieuwe elektronische wachtrijsysteem zal ook de transparantie van de douane-inspecties verbeteren, waardoor vertragingen worden verminderd en de transportkosten worden verlaagd.

Auteur: Jos Sterk