FR NL

Eerste tunneldoorbraak op metrolijn 16 in Parijs

https://www.railjournal.com/infrastructure/first-tunnelling-breakthrough-on-paris-line-16/?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=31866

De eerste tunnelboormachine (TBM) heeft een doorbraak geforceerd op de Parijse metrolijn 16 op de plek van het toekomstige station Clichy-Montfermeil in het noorden van Parijs. Zodra ze open is, zal deze metrolijn 16 naar verwachting elke dag 200.000 auto’s uit de straten van Parijs verwijderen.

De TBM boorde een verbinding op 2,2 km van de locatie Bel-air in Chelles aan de zuidkant van perceel 2, het gedeelte dat wordt aangelegd door Webuild en NGE. De doorbraak werd bijgewoond door de burgemeesters van Clichy-sous-Bois en Montfermeil en vertegenwoordigers van Société du Grand Paris (SGP).

Nog eens 3,1 km wordt geboord

De TBM zal binnenkort beginnen met het boren van nog eens 3,1 km naar de locatie Mare au Chanvre in Sevran, waar hij een andere TBM zal ontmoeten die aan het noordelijk deel van perceel 2 werkt.

De 29 km lange lijn 16, kostprijs € 5,3 miljard, maakt deel uit van het Grand Paris Express-project en zal Saint-Denis Pleyel verbinden met Noisy-Champs via het RER-station Le Bourget. De lijn zal 16 gemeenten met 10 stations bedienen.

Als onderdeel van dat project bouwen Webuild en NGE 11 km aan tunnels en vier stations tussen Aulnay-sous-Bois en Chelles.

Metrolijn 16 is gepland om gefaseerd open te gaan tussen 2024 en 2028.

Auteur: Jos Sterk