FR NL

Joint venture Middle Corridor wordt opgericht in 2023

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/04/07/middle-corridor-utlc-to-be-established-in-2023/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-14

Gaidar Abdikerimov, secretaris-generaal van de Trans-Caspian International Transport Route Association (TITR), heeft de oprichting van een Middle Corridor joint venture aangekondigd. Er zit inderdaad een joint venture tussen Georgië, Azerbeidzjan, Turkije en Kazachstan in de pijplijn en deze zal waarschijnlijk begin of midden 2023 opgericht.

Abdikerimov bevestigde het nieuws tijdens de RailFreight Summit Special Edition. “Ja, er is officieel een joint venture in de maak, maar we moeten in ieder geval wachten tot het einde van het jaar. Hoogstwaarschijnlijk zal het bedrijf ergens volgend jaar een feit zijn”, zei hij.

Toegevoegde waarde aan de Middle Corridor

Een dergelijke joint venture zal waarde toevoegen aan de Middle Corridor, omdat ze overslagprocessen zal vergemakkelijken en de doorgang door verschillende landen en modaliteiten zal vergemakkelijken, voegde Abdikerimov eraan toe.

Vier deelnemende landen

Op 31 maart hebben vier landen – Georgië, Azerbeidzjan, Turkije en Kazachstan – een vierzijdige verklaring ondertekend over de ontwikkeling van de Trans-Kaspische Internationale Transportcorridor, gericht op het versterken van de samenwerking en het vergroten van het doorvoerpotentieel van de landen langs de corridor.

Nog meer plannen op tafel

De verklaring benadrukte het belang van samenwerking tussen de landen langs de route en van investeringen in de infrastructuurontwikkeling om de Trans-Kaspische transportcorridor te integreren in het internationale transportsysteem. Een van de prioriteiten is het het aantrekkelijker maken van de Baku-Tbilisi-Kars (BTK) spoorlijn in het Euro-Aziatische vervoer en het versnellen van de uitvoering van de werken noodzakelijk om de capaciteit van deze lijn te vergroten.

De aangekondigde joint venture levert hoogwaardige intermodale transport- en logistieke diensten, harmoniseert grensoverschrijdende tarieven en introduceert een uniform IT-platform om vrachtvervoerdiensten van China naar Turkije en de havens aan de Zwarte Zee volledig te automatiseren. Er zijn ook plannen om aan te sluiten op de International North-South Freight Corridor (INSTC) via de Kaspische Zee-havens, waardoor de corridor wordt uitgebreid naar Iran, de Arabische landen langs de Perzische Golf, Oost-Afrika en India.

Auteur: Jos Sterk