FR NL

Vloot van Freightliner helpt Schotse export per spoor vlot te laten verlopen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/04/12/freightliners-access-all-areas-fleet-helps-scottish-exports-go-by-rail/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-15

 

Een gloednieuwe service zal Schotse bedrijven een handje helpen om wereldwijde afzetmarkten te bereiken. Zaterdag 10 april vertrok voor het eerst een nieuwe intermodale dienst van Freightliner. De trein vervoerde containers van de Coatbridge-terminal van het bedrijf in het centrum van Schotland naar de onlangs uitgebreide London Gateway-terminal aan de rivier de Theems.

Met de nieuwe expresdienst kan volgens Freightliner snel en op korte termijn ingespeeld worden op de wensen van de klanten. Freightliner zegt dat elk weekend een capaciteit van 26 wagons beschikbaar is, waardoor goederen met een gewicht van ongeveer 1.800 ton vervoerd kunnen worden. Het betreft goederen die in Schotland worden geproduceerd voor de wereldwijde export. De dienstverlening gebeurt via de West Coast Main Line op basis van elektrische tractie.

Schotse bedrijven gaan wereldwijd

De Schotse bedrijven streven er naar om hun wereldwijde aanwezigheid uit te breiden, sinds de Brexit-beslissing de toegang tot Europese markten bemoeilijkt. Door de stijgende brandstofprijzen zijn zendingen over de weg naar de havens in het zuiden van Engeland duurder geworden, dus er is een groeiende vraag naar betere spoorverbindingen met Engelse havens.

Typische exportproducten uit Schotland zijn onder meer hoogwaardig afgewerkt textiel, voedingsmiddelen en speciale onderdelen voor machinesn.

Rechtstreekse verbinding met de freeport van London Gateway en Tilbury

De nieuwe dienst voldoet niet alleen aan de behoeften van de Schotse economie, maar biedt ook een rechtstreekse verbinding met de freeport die gezamenlijk wordt gehost door de havens van London Gateway en Tilbury. Schotland heeft geen freeport (regio’s die genieten van bepaalde wettelijk vastgelegde economische voordelen), maar de regering in Edinburgh werkt aan een iets ander ‘greenport’-model, met hogere milieu-eisen. Het is niet ondenkbaar dat de nieuwe verbinding van Freightliner op een bepaalde dag in de toekomst greenport en freeport rechtstreeks per spoor met elkaar zal verbinden.

Nieuwe generatie intermodale wagons

Freightliner heeft alvast zijn tevredenheid uitgesproken over de ingebruikname van de dienst. “In een poging om hun logistieke ketens koolstofarm te maken, krijgen we steeds meer vragen van klanten en potentiële klanten die de milieuvoordelen erkennen van het vervoer van goederen per spoor”, aldus het bedrijf. Freightliner zegt ook dat het de ontwikkeling van vrachtcapaciteit ten noorden van de grens ondersteunt. “De voortdurende investeringen in het Schotse spoorwegnet zullen helpen om nog meer volumes naar het spoor te trekken”, zo luidt de overtuiging.

Het bedrijf is al geruime tijd bezig met een uitbreiding van de activiteiten. Freightliner heeft en vloot van nieuwe generatie intermodale wagons in ontvangst genomen, die in staat zijn om high-cube containers te leveren over een groot deel van het Britse netwerk.

Met de wagons kunnen containers worden afgeleverd via routes die zijn goedgekeurd voor W10-afmetingen, wat geldt voor de meeste Britse goederencorridors. Freightliner claimt nu al de grootste Britse vrachtvervoerder te zijn die gebruik maakt van elektrische locomotieven.

Auteur: Jos Sterk