FR NL

DP World start bouw nieuwe multimodale terminal in Roemenië

Een nieuwe multimodale logistieke terminal in Aiud, Roemenië, zit in de pijplijn. DP World is woensdag 4 mei begonnen met de bouwfase. De terminal, gelegen in de regio Transsylvanië, zal een sleutelrol spelen bij het uitbreiden van de wereldwijde handel van het land. Bedrijven in de regio kunnen profiteren van vlotte verbindingen met consumenten in de hele regio en uiteindelijk ook over de hele wereld, aldus het bedrijf.

Meer dan 50 procent van het industriële BBP van Roemenië komt uit de bredere regio Transsylvanië waar Aiud ligt, legt DP World uit.  Daardoor is het een belangrijk kruispunt voor het spoorvervoer, aangezien de terminal de export stimuleert maar ook kan fungeren als een knooppunt voor betere spoorverbindingen tussen de regio, de havens aan de Zwarte Zee en de rest van Europa.

Betere spoorverbindingen zijn een sterk pluspunt

DP World onderstreepte in een LinkedIn-bericht dat het bedrijf met de bouw van de nieuwe terminal zijn end-to-end aanbod in het land verder zal uitbreiden en Roemeense bedrijven met hun klanten zal verbinden. Wat nog belangrijker is: het bedrijf is er vast van overtuigd dat de terminalinfrastructuur de spoorverbinding tussen Roemenië en andere Europese hubs zal verbeteren.

“De logistieke terminal verbindt Noord-Roemenië, dat traditioneel geen robuuste infrastructuur had, met de rest van het land. Bovendien brengt het de regio dichter bij de Zwarte Zee, de Noordzee en de Adriatische Zee door middel van groene, geëlektrificeerde spoorwegen”, aldus DP.

Een ontbrekende schakel

De terminalinfrastructuur van Roemenië aan de oostgrens met Hongarije is niet zo slecht. Terminals zoals in Arad of Oradea zijn essentieel voor het verkeer van en naar Centraal- en West-Europa. De specifieke regio waar Aiud zich bevindt, was echter een ontbrekende schakel.

Zelfs bedrijven die de Middle Corridor-route via Roemenië gebruiken, hadden te maken met hindernissen bij het spoorvervoer, aangezien de verbindingen en de infrastructuur tussen Constanta en de grens onvoldoende waren. Mogelijk maakt de nieuwe terminal in die zin het verschil.

DP benadrukte dat de terminal ook direct aan de spoorlijn ligt die Europa via Centraal-Azië met China verbindt via de Middle Corridor. Interessant om te weten is dat DP World een terminal heeft in de haven van Constanta, waardoor het begrijpelijk is dat het bedrijf kansen ziet voor meer investeringen en een grotere connectiviteit.

Auteur: Jos Sterk