FR NL

Haven van Koper afgekoppeld van spoorwegnet vanwege lijnsluitingen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/05/05/port-of-koper-stranded-from-rail-network-due-to-line-closures/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-18

Lijnsluitingen in het Sloveense spoorwegnet als gevolg van bouwwerkzaamheden belemmeren het spoorvervoer van en naar de haven van Koper. METRANS annuleerde op 4 mei vier treinparen en verwacht de komende weken een verdere vertraging van de transittijden.

De haven van Koper had de klanten tijdig geïnformeerd over een volledige stopzetting van het spoorwegsysteem tussen 30 april en 2 mei. Het drong er ook bij die klanten op aan om geladen containers van de terminal te verwijderen om zo de containervolumes die de haven in en uit gaan in evenwicht te brengen.

Tijdens de sluitingsperiode zijn er geen export- of importtreinen vanuit de haven verzonden. Bijgevolg moest METRANS het verkeer stopzetten en meer treinen annuleren, zelfs nadat het spoorwegsysteem was heropend, dit omdat de treinlaadprocessen op de haventerminal erg traag verliepen. De spoorwegmaatschappij geeft aan dat het door de stilstand onmogelijk is om de verloren treincapaciteit te vervangen, met als gevolg langere transittijden van en naar Koper in de komende dagen.

Volledige lijnsluitingen

De Sloveense Spoorwegen bevinden zich midden in een intensief infrastructuurupgradeproject dat de volledige lijnsluitingen omvat van het spoorwegnetwerk dat verbinding maakt met de haven van Koper. De werkzaamheden begonnen in januari toen het linkerspoor van de lijn Ljubljana-Brezovica tussen 30 januari en 6 februari werd afgesloten. Vanaf 6 februari sloot de Sloveense Spoorwegen het rechterspoor van de lijn, dat tot 30 juni buiten dienst zal blijven.

De haven van Koper zal nog enkele dagen van volledige isolatie van het spoorwegnet moeten tolereren. De staatsspoorwegmaatschappij heeft op 9, 16 en 30 mei volledige afsluitingen gepland tussen Divaca en Koper vanwege de reconstructie van het spoor. Bovendien worden op 16 mei beide sporen van de lijn Ljubljana-Brezovica gesloten. Het is begrijpelijk dat de volledige lijnsluitingen tot meer verkeersbeperkingen en een achterstand van treinen zullen leiden totdat het verkeer eind juni is hersteld. Opgemerkt moet worden dat de infrastructuurverbeteringen die door de Sloveense spoorwegen worden uitgevoerd, sectie voor sectie, tot 2027 zullen duren.

Auteur: Jos Sterk