FR NL

Kombiverkehr voegt treinverbinding toe naar het Zweedse Halmstad

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/04/26/kombiverkehr-adds-train-link-to-swedish-halmstad/

Kombiverkehr heeft Halmstad toegevoegd aan haar netwerk van bestemmingen in Zuid-Zweden. Eén keer per week rijdt een rechtstreekse trein van Lübeck in Duitsland naar de Zweedse haven in minder dan twaalf uur. Een tweede wekelijkse trein staat gepland voor later dit jaar.

Startpunt en bestemming in Zweden is het logistiek centrum Port of Halland in Halmstad, terwijl in Lübeck de Lehmann Terminal in Dänischburg fungeert als verzend- en ontvangstterminal voor trailers, wissellaadbakken en containers.

Van daaruit zijn verdere transporten mogelijk via MegaHub Hannover Lehrte naar Verona en verder naar Zuid-Italië, evenals naar Duisburg, Ludwigshafen, München, Rotterdam en Lovosice in Tsjechië. De treinen worden aangedreven door DB Cargo Scandinavia. Mede-initiatiefnemer van de nieuwe treinverbinding is Spedition Bode GmbH & Co. KG, gevestigd in Reinfeld in Holstein

Zuid-Zweden wordt toegevoegd aan het aanbod

De nieuwe directe treinverbinding voegt een extra gebied in het zuidelijke deel van Zweden toe aan het bestaande aanbod van Kombiverkehr-diensten van en naar Trelleborg, Malmö, Hallsberg, Göteborg en Stockholm.

Kombiverkehr ziet Zweden als een belangrijke intermodale groeimarkt. “Alleen al vorig jaar vervoerden we meer dan 50.000 vrachtwagenzendingen op onze treinen in het kader van continentaal verkeer. Daarnaast werden er enkele duizenden zendingen per spoor in onderbroken verkeer vervoerd via de Baltische havens, waar de expediteurs zelf de veerdienst kochten.

Meer milieuvriendelijke oplossing

Samen met onze klanten zullen we meer wegtransporten in de Scandinavisch-mediterrane corridor op een meer klimaatvriendelijke spoor brengen”, zegt Alexander Ochs, algemeen directeur van Kombiverkehr KG.

Volgens de berekening van de vervoerder bespaart elk transport op de verbinding Lübeck – Halmstad met een laadgewicht van 25 ton het milieu 1,2 ton CO2 in een heen- en terugreis en betekent dit een besparing van meer dan 70 procent ten opzichte van het wegvervoer.

Auteur: Jos Sterk