FR NL

Eerste doorbraak van nieuwe tunnel met twee buizen in Oostenrijk

Arbeiders hebben vorige week vrijdag de eerste doorbraak bereikt van het bouwproject voor de Semmering basistunnel met twee buizen in Oostenrijk. Het doorbraakmoment kwam zo’n zeven jaar na de start van de bouw.

Het werk aan de andere buis vordert nog steeds, en ÖBB schat dat er minder dan 400 meter moet worden geboord voordat de tweede doorbraak plaatsvindt in de 27,3 kilometer lange tunnel tussen Göstritz en Mürzzuschlag.

Semmering basistunnel moet Semmeringlijn ontlasten

Terwijl de booractiviteiten doorgaan, wordt er sinds 2020 gewerkt aan het bouwen van de betonnen constructies in de tunnel. Er is al zo’n 7 kilometer afgelegd. De tunnel is ontworpen om de Semmeringlijn, de oudste bergbaan ter wereld en de drukste lijn van heel Oostenrijk, te ontlasten.

Eenmaal voltooid, zal de basistunnel in Semmering een sleutelelement zijn van de zogenaamde zuidelijke lijn, die deel uitmaakt van de Baltisch-Adriatische corridor. ÖBB voert tal van projecten uit om de lijn te moderniseren en uit te breiden. De tunnel is zo ontworpen dat de treinen vanaf 2030 met snelheden tot 240 kilometer per uur kunnen rijden.

Auteur: Jos Sterk