FR NL

De Lijn wil op een andere manier omgaan met de uitbestedingen aan de exploitanten

De nieuwe rol als beheerder van het vervoersysteem laat De Lijn ook toe op een andere manier om te gaan met de uitbestedingen aan haar exploitanten.

De Lijn zal zo op (korte) termijn meer gaan uitbesteden aan haar exploitanten.

Van 29% naar 33% en van 48 naar 53%

Vandaag wordt 29% van het omzetvolume uitbesteed aan privé-exploitanten, dat zal de komende jaren evolueren naar 33%. Concreet zal het aandeel gereden kilometers door de exploitanten stijgen van 48 tot 53% wat neerkomt op 10 miljoen extra kilometers. Tegen begin 2025 zullen de euro 3 en euro 4 bussen volledig uitgefaseerd zijn.

Focus op rol als interne operator

Ann Schoubs, directeur-generaal: “We zijn blij dat dit openbaredienstencontact De Lijn een stabiel en toekomstgericht kader biedt zodat we volop kunnen focussen op onze rol als interne operator, en op onze rol van beheerder van het vervoeryssteem. Door een nauwere samenwerking met de exploitanten zal De Lijn sneller en flexibeler kunnen schakelen in een veranderende context. Het verschuiven van meer buskilometers naar de exploitanten verspreid over Vlaanderen biedt in die context meer mogelijkheden dan de aanbesteding van een volledige vervoerregio en geeft meer stabiliteit binnen de organisatie.”

Meer structurele investeringsmiddelen

Het investeringsbudget stijgt structureel met jaarlijks 120 miljoen euro, tot gemiddeld meer dan 260 miljoen euro per jaar tijdens de looptijd van het ODC. Deze middelen gaan naar strategische investeringen, investeringen in stationsprojecten, vergroeningsinvesteringen en instandhoudingsinvesteringen. Wat deze laatste betreft, biedt het verhoogde investeringsbudget de mogelijkheid om extra in te zetten op het inhalen van de historische achterstand op vlak van onderhoud van de infra, en dan vooral de spoorinfra.

Stabiele werkingsmiddelen

De basistoelage van De Lijn blijft gelijk gedurende de looptijd van dit odc. In geval van uitbreidingen op het netwerk wordt de toelage verhoogd.Het inzetten op extra efficiëntie zal in eerste instantie extra kosten met zich meebrengen. Deze efficiëntie-inspanningen moeten vervolgens wel leiden tot lagere kosten.

Het ODC voorziet ook een gekaderde flexibiliteit van de tarieven. De Lijn mag haar tarieven aanpassen om zo sneller te kunnen inspelen op bepaalde tendensen. De sociale tarieven blijven de bevoegdheid van de Vlaamse regering. De Lijn kan die gekaderde tariefautonomie inzetten om een shift naar meer duurzaam mobiliteitsgedrag te ondersteunen. Het kader voor de tariefautonomie wordt binnen de 6 maanden uitgewerkt.

Auteur: Jos Sterk