FR NL

Nieuwe openbaredienstencontract biedt toekomstperspectief voor De Lijn

Flickr

De Lijn transformeert verder naar een efficiënte, wendbare en performante organisatie en gebruikt daarvoor de benchmark van 2020 als objectieve maatstaf.

Ze zet in op continue verbeteringen op vlak van productiviteit en flexibiliteit, o.a. door performantieverbeteringen binnen haar technische diensten en de business unit Operaties, maar ook door procesoptimalisaties en verder digitalisering van haar werking.

Meer klantgericht werken

Om die efficiëntieverbetering te realiseren wordt er ook gewerkt aan een meer klantgerichte bedrijfscultuur, gericht op kwaliteit en continue verbetering.

Johan Sauwens, voorzitter raad van bestuur: ”Het nieuwe openbaredienstencontract biedt toekomstperspectief voor De Lijn. De toename van de structurele investeringsmiddelen en de stabiele werkingsmiddelen zullen De Lijn toelaten om een kwaliteitssprong te maken op vlak van dienstverlening, duurzaamheid en efficiëntie. De verschillende pijlers uit onze strategie, passie voor de klant, samen sterker, wendbare en performante organisatie, en stabiele financiering,  worden nu ook verankerd in dit openbaredienstencontract.”

Een nieuwe rolverdeling

De transformatie naar een klantvriendelijker, duurzamer en efficiënter openbaar vervoer wordt ondersteund door een andere rolverdeling, tussen de vervoersautoriteit enerzijds en De Lijn anderzijds. De Vlaamse overheid, en de vervoersautoriteit in het bijzonder, gaat de structurele regie van de Vlaamse mobiliteit opnemen. De vervoersautoriteit zal zich focussen op het verlenen van strategisch advies aan de VR over mobiliteitsdoelstellingen en investeringen, op het voorzien van een structureel, wettelijk kader, en op onderzoek, monitoring en evaluatie van het mobiliteitsbeleid.

De Lijn, in haar nieuwe rol van beheerder van het vervoersysteem, legt zich toe op de coördinatie en optimalisering op het terrein van een breder geheel van vervoersaanbieders en -modi. Ze wordt verantwoordelijk voor het operationeel beheer over de vervoerlagen heen. Door als spelverdeler de verschillende aanbieders en vervoerswijzen te coördineren kunnen er extra stappen gezet worden op vlak van klantgerichtheid, duurzaamheid en efficiëntie. De Lijn stelt haar competenties ter beschikking van de mobiliteitsmarkt om in co-creatie met de vervoerregio’s te werken aan een maximale modal shift.

Auteur: Jos Sterk