FR NL

Extreme hitte dreigt in de VS het spoorwegnetwerk te beschadigen

Shutterstock

Hitte was in de afgelopen weken in sommige delen van Europa een probleem, maar ook de overkant van de Atlantische Oceaan ontsnapt niet aan de hoge temperaturen. Een groot deel van de VS, we praten dan over minstens twee dozijn staten, heeft een waarschuwing gekregen in verband met een hittegolf in de komende dagen.

Sommige kenners maken zich zorgen over het spoorwegnetwerk en dan meer bepaald over de schade die hitte aan de rails zou kunnen aanrichten.

Vooral noordoosten wordt getroffen

Eerder deze maand ondervond de Amtrak-dienst tussen New York en Philadelphia vertragingen als gevolg van “hittegerelateerde” snelheidsbeperkingen. Die beperkingen kunnen terugkeren, aangezien de temperaturen in het noordoosten van de VS naar verwachting in de buurt fors zullen oplopen.

Hoge temperaturen kunnen de sporen vervormen en leiden tot vertragingen van passagiers- en goederentreinen, vergelijkbaar met wat er in Londen gebeurde waar Network Rail de passagiers vorige week afraadde om met de trein te reizen.

VS is niet voorbereid

Paul Chinowsky, een professor in civiele techniek aan de Universiteit van Colorado Boulder, vertelde Bloomberg dat de VS niet voorbereid is op extreme hitte en op de schade die deze zou kunnen toebrengen aan rails.

“Terwijl het spoorwegsysteem stapsgewijs wordt verbeterd, is er nog veel werk aan de winkel. Wat er wordt gedaan, wordt bovendien niet snel genoeg gedaan”, zei Chinowsky.

Het gewicht en de snelheid van passagiers- of goederentreinen zijn een dodelijke combinatie voor spoorwegen die oververhit raken in de branende zon. De spoorwegen in de Verenigde Staten zijn meestal gemaakt van staal en bij hogere temperaturen zet staal uit en wordt het zachter.

Dat is vooral het geval in het noordoosten en zuidwesten, waar de sporen niet zijn gebouwd om bestand te zijn tegen extreem hoge temperaturen gezien het mildere klimaat in deze regio’s, zei Chinowsky.

Zonneknikken

“Als het aanzienlijk heter wordt, zoals nu, wordt het staal zachter en als je daar een treinwagon overheen laat rijden, krijg je wat ‘zonneknikken’ worden genoemd,” zei hij. “Het is in wezen een vervorming en de rails knikken gewoon.”

28% van het Amerikaanse vrachtvervoer gebeurt per spoor

In juni ontspoorde een trein in Concord, Californië door een bocht die tijdens een extreme hitte in het spoor ontstond.

De grote hittekoepel die boven de VS is blijven hangen, kan de komende dagen de vrachtindustrie blijven verstoren. Uit de laatste cijfers blijkt dat 28% van het Amerikaanse vrachtvervoer per spoor wordt vervoerd. Wanneer warmtegerelateerde beperkingen zouden worden ingevoerd, zou dit nog meer knelpunten voor toeleveringsketens veroorzaken.

Francesco Lanza Di Scalea, hoogleraar bouwtechniek aan de Universiteit van Californië in San Diego, pleit voor een monitoringsysteem op de spoorwegnetwerken om de spooromstandigheden bij extreme weersomstandigheden te volgen, zodat er tijdig bijgestuurd kan worden.

Auteur: Jos Sterk