FR NL

Adif neemt eerste deel van hogesnelheidslijn Madrid-Extremadura in gebruik

Flickr

Adif Alta Velocidad (Adif) heeft het eerste van de drie secties die de hogesnelheidslijn Madrid-Extremadura vormen in gebruik genomen.

De route, waarin 1,7 miljard euro werd geïnvesteerd, loopt ongeveer 150 km tussen Plasencia en Badajoz, voornamelijk op een dubbel spoor, door Cáceres en Mérida.

Korter en betrouwbaarder reizen

Deze eerste fase is in gebruik genomen met Iberische spoorbreedtes met multifunctionele dwarsliggers. Dit maakt de toekomstige verandering naar normaalspoor mogelijk, samen met digitale signaalaankondiging en automatische remsignalering (ASFA).

Op het traject zijn snelheden tot 200 kilometer per uur mogelijk, wat samen met de nieuwe signalerings- en verkeersleidingsvoorzieningen de passagiers kortere reistijden en meer betrouwbaarheid zal bieden.

De verplaatsing kan nu veel sneller gebeuren met de trein dan met de auto. Het nieuwe traject verkort namelijk de treinreizen tussen Badajoz en Madrid met 51 minuten, tussen Monfragüe en Badajoz met 44 minuten en tussen Badajoz en Cáceres met 25 minuten.

Extra infrastructuur

De route omvat verschillende belangrijke structuren, zoals de Santa Marina- en Puerto Viejo-tunnels en 28 viaducten. Twee van deze laatste werden ontwikkeld via de typologie van de betonnen boog, met hoofdoverspanningen van 384 meter in het geval van Almonte. Waardoor het een van de betonnen bruggen is met de langste overspanning via een spoorwegboog in de wereld.

Er werd uitgebreid zorg besteed aan het milieu op de route, er werd bijvoorbeeld een 42 km lange aftakking gebouwd om de speciale beschermingszone voor vogels (ZEPA) van Monfragüe en gebieden van communautair belang (SCI) zoals Torrijos en het stuwmeer van Castrejón te vermijden.

Bijkomende werken

Naast de spoorweginfrastructuur heeft Adif belangrijke werken ter waarde van meer dan 15 miljoen euro uitgevoerd in de stations van Plasencia, Cáceres, Mérida en Badajoz, dit om het hogesnelheidsspoor te ondersteunen.

De hogesnelheidslijn Madrid-Extremadura, onderdeel van de Atlantische Corridor, zal in totaal 437 km lang zijn en het zal 3,7 miljard euro kosten om ze aan te leggen.

Het project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) via het OP Cohesiefonds-FEDER, de PO van Extremadura, TEN-T Aid (Trans-Europese vervoersnetwerken) en de Europese Unie-NextGenerationEU.

De ingebruikname van deze eerste fase is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van het hogesnelheidsspoornet in Spanje, dat dit jaar 4.000 km lang zal worden. Daarmee is het het grootste netwerk van Europa en het op één na grootste ter wereld na China.

Adif werkt nu aan andere delen van de hogesnelheidslijn, waaronder elektrificatiewerkzaamheden op de eerste 125 km tussen Plasencia en Peñas Blancas en de 18 km lange rondweg van Mérida.

Auteur: Jos Sterk