FR NL

Tilff elimineert nog eens twee gevaarlijke overwegen

De werkzaamheden voor het verwijderen van twee opeenvolgende overwegen op de N633 tussen Angleur en Tilff zijn halverwege.

Gestart in het voorjaar van 2020, moeten ze medio 2024 klaar zijn. Een nieuwe weg is in aanbouw, evenals een brug.

Drie overwegen minder

In 2018 startte netbeheerder Infrabel de bouw van een nieuwe brug in het centrum van Tilff. Het doel was de een zeer drukke overweg af te schaffen die zich net naast het station, in de rue d’Angleur, over de Ourthe bevond. Deze overweg vertraagde het verkeer, inclusief dat van ambulances die naar het nabijgelegen ziekenhuis evenals het verkeer naar Sart Tilman.

De nieuwe brug werd in juni 2021 ingehuldigd en is het eerste grote project dat spoor – en bewoners – in de hele meer veiligheid garandert stelt. Maar dat is nog niet alles.

Overwegen n°7 en 8 worden nu ook aangepakt

Op dit moment is er nog een nog groter project in uitvoering. Dit is een project dat werd ontwikkeld in de vroege jaren 2000 en dat resulteerde in een definitieve versie in… 2015!

De aanleg van de weg die de rue d’Angleur verbindt met de boulevard de Colonster is al volop bezig. Deze weg moet het uiteindelijk mogelijk maken om de twee overwegen n°7 en 8 te omzeilen.

De N633 wordt omgeleid via een nieuwe weg ten zuiden van de spoorlijn, waardoor dus twee gevaarlijke overwegen tegelijk kunnen worden vermeden. Om de bewoners van de wijk Sainval ten noorden van de lijn niet te isoleren, wordt een brug gebouwd om de verbinding te garanderen. Komende van Tilff eindigt de huidige rue d’Angleur in een doodlopende straat.

30% cofinanciering door Europa

60.000 m³ aan afgravingen zijn al uitgevoerd, maar in een volgende fase moet de brug tussen deze toekomstige weg en de oprit naar de wijk Sainval worden aangepakt. Deze site zou niet voor 2024 klaar zijn. De financiering bedraagt 5 miljoen euro, waarvan 30% cofinanciering van de Europese Unie.

Infrabel van haar kant grijpt deze kans aan om de signaleringsinstallaties te moderniseren. De snelheid van de lijn kan zo verhoogd worden van 90 naar 100 km/u.

In totaal zal de gemeente Tilff na zes jaar werken, tenminste als de deadlines worden gehaald, het verdwijnen van 3 zeer ongevalsgevoelige overwegen kunnen realiseren. Een voordeel zowel voor het treinverkeer als voor de lokale automobilisten.

45% van de ongevallen door onvoorzichtigheid

Infrabel legt uit dat van alle ongevallen op overwegen 45% wordt veroorzaakt door opzettelijk grensoverschrijdend gedrag (een bestuurder besluit bijvoorbeeld het doorgangsverbod over te steken), terwijl 10% is te wijten aan meteorologische factoren (gebrek aan zicht of natte grond) en 45% is te wijten aan onzorgvuldigheid.

Auteur: Jos Sterk