FR NL

Nieuwe strategie ontwikkeld om spoorverkeer te optimaliseren

2013, Wikimedia Commons

De president van de Spaanse spoorinfrastructuurbeheerder Adif en Adif AV presenteerde een nieuwe strategie gericht op het stimuleren van multimodaal vervoer, gedeelde mobiliteit en digitalisering van stations.

Het plan van Adif verdeelt treinstations in vijf categorieën om wijzigingen aan te brengen op basis van hun gebruik en locatie:

“Insignia” – stations die worden beschouwd als ’transportzenuwcentra’ met een hoog commercieel en cultureel gebruik.

De vijf categorieën

“Foro” – stations voor het hosten van zakelijke en commerciële diensten

“Ágora” – stations met een hoge culturele interesse als gevolg van hun locatie of architectuur

“Urbana” – stations in grootstedelijke gebieden met een hoog gebruik

“Lanzadera” – stations met weinig verkeer met als doel ze te verbinden met steden

Een deel van deze transformatie vindt plaats via het Ecomilla-project van Adif

María Dominguez, legde uit: “Het Ecomilla-project is een transversaal initiatief voor de creatie van een ruimte die bestemd is om duurzame stedelijke multimodaliteit te bevorderen, zodat de route van de reiziger van het station naar het bestemmingspunt (of naar het station van vertrek) in de eerste en laatste mijl gebeurt in een energiezuinig vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot.”

Het Ecomilla-project heeft in zijn treinstations duurzame mobiliteitsruimtes ontworpen die gericht zijn op emissievrije en gedeelde voertuigen. Verder worden de stations voorzien van hernieuwbare snellaadpunten en beveiligde stallingen voor fietsen en scooters.

Het is de bedoeling van Adif om multimodaliteit te stimuleren in de vorm van autodelen, fietsen en scooters delen, zodat reizen van begin tot eind een lage CO2-uitstoot veroorzaken.

Het e.futura-programma

De strategie van Adif omvat ook de digitalisering van treinstations als onderdeel van het e.futura-programma, met als doel slimme stations te creëren en deze te integreren als slimme plekken. Het bedrijf heeft samengewerkt met Red.es en met de betrokken gemeenteraden om IoT-knooppunten (Internet of Things) in stations te installeren.

Tijdens haar lezing getiteld “Intelligente infrastructuren voor een veiligere, verbonden en intermodale mobiliteit”, benadrukte Dominguez dat dit al aan de gang is op stations in Sevilla, Málaga, L’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Móstoles, Valencia en A Coruña en Vigo.

In 2019 publiceerde Adif zijn strategisch plan om zijn energie-efficiëntie te verhogen en zijn ecologische voetafdruk met 86% te verminderen tegen 2030. De nieuwste strategie van de infrastructuurbeheerder om zijn stations te transformeren maakt deel uit van de voortdurende inzet van het bedrijf binnen de spoorwegindustrie om het vervoer koolstofarmer te maken.

Auteur: Jos Sterk