FR NL

Reageer snel op stormschade op het spoor: LiveEO pakt uit met wereldpremière

2016, Rob Dammers

LiveEO zal haar nieuwste product presenteren op InnoTrans 2022. Het betreft Rapid Response Insights, een geautomatiseerde snelle responsoplossing op basis van radarsatellietgegevens die werkt in alle weersomstandigheden en die binnen enkele uren de locaties van stormschade lokaliseert, zodat infrastructuurbeheerders de service zonder enige vorm van extra vertraging kunnen herstellen.

Omgevallen bomen over spoorrails of neergestorte hoogspanningslijnen zijn gevaarlijk en kostbaar voor exploitanten van spoorwegen en andere lineaire infrastructuur. Ze kunnen leiden tot langdurige onderbrekingen van de dienstverlening, of erger nog, tot letsel of overlijden.

Een effectief hulpmiddel

De verwachting is dat stormen de komende decennia steeds frequenter en heviger zullen worden als gevolg van klimaatverandering. Exploitanten moeten deze nieuwe uitdaging onverwijld aangaan door het vegetatierisico effectiever te verminderen en hun reactievermogen bij rampen te vergroten.

LiveEO’s op satelliet gebaseerde oplossing voor vegetatiebeheer is een effectief hulpmiddel gebleken bij het voorkomen van vegetatierisico’s en wordt al gebruikt door bedrijven zoals Deutsche Bahn om de vegetatie langs hun netwerk efficiënter te beheren.

Op Innotrans 2022 introduceert Satellite Analytics-bedrijf LiveEO zijn nieuwste product voor bijna-realtime detectie van stormschade voor lineaire infrastructuur: Rapid Response Insights.

SAR-satellieten zijn een krachtig hulpmiddel

De software maakt gebruik van geavanceerde algoritmen voor veranderingsdetectie en beelden van satellieten die zijn uitgerust met Synthetic Aperture Radar (SAR) om automatisch objecten op de sporen of over hoogspanningslijnen na stormen te detecteren.

SAR-satellieten dringen door bewolking heen en leveren snel gegevens met een hoge resolutie, zelfs bij slechte weersomstandigheden. Nieuwe satellietconstellaties leveren dag en nacht gegevens voor elke locatie en de gestroomlijnde acquisitie- en verwerkingstechnologieën van LiveEO leveren in recordtijd bruikbare inzichten op.

Rapid Response Insights geeft de locatie van de schadegevallen in een gebruiksvriendelijke GIS-applicatie slechts enkele uren na de storm. Bovendien geeft het informatie over de grootte van het getroffen gebied. De nieuw beschikbare inzichten stellen operators in staat sneller te reageren op natuurrampen en de dienstverlening sneller dan ooit te herstellen, met directe voordelen voor zowel treinreizigers als elektriciteitsverbruikers.

Auteur: Jos Sterk