FR NL

Minder lawaaihinder van passerende treinen zonder het uitzicht voor de passagiers te bederven

2014, Flickr

Soundim stelde bekroonde lage barrières voor die het spoorweglawaai verminderen zonder het zicht van de passagiers te beperken.

Spoorwegexploitanten en netwerkeigenaren hoeven geen grote, lelijke constructies meer te gebruiken om omwonenden en bedrijven te beschermen tegen spoorweglawaai.

Oorzaak van het lawaai: vooral de wielen en de rails

Dit komt omdat de geluidsschermen van Soundim zijn ontworpen om uitzonderlijke geluidsdemping te bieden zonder opdringerig te zijn. Ze gaan op in het landschap en zorgen er voor dat treinreizigers vrij zicht behouden.

Het grootste deel van het geluid van treinen die minder dan 200 kilometer per uur rijden, wordt veroorzaakt door de wielen en rails.

Met dit in gedachten werken de barrières van Soundim door het grootste deel van het geluid bij de bron te blokkeren en te absorberen:

Jukka Näräkkä, Head of Business Development bij Soundim, zegt: “Met andere woorden, zo dicht mogelijk bij het punt waar de wielen van een trein de rails raken. “De resulterende geluidsreductie is in wezen hetzelfde als bij hogere barrières, maar is kostenefficiënter en blokkeert het zicht niet.”

Vooral hoogfrequente geluiden worden daarbij geëlimineerd

Afhankelijk van projectfactoren zoals treintype, rijsnelheid en baanomstandigheden, zijn Soundim’s barrières in staat om het geluidsniveau tot 12 dBA te verminderen en zijn ze bijzonder succesvol in het verminderen van die hoogfrequente geluiden die menselijke oren het minst opvangen.

Dit komt omdat ze uitzonderlijke absorptie- en isolatiecapaciteiten hebben – meer dan typische harde structuuroplossingen.

Het bedrijf heeft ook een Innovation and Railway Research Award ontvangen van de internationale beroepsvereniging UIC voor de spoorwegsector.

Auteur: Jos Sterk