FR NL

Mermec levert diagnostische infrastructuurvoertuigen aan Infrabel

2014, Wikimedia Commons

Infrabel bestelt drie nieuwe, milieuvriendelijke meettreinen die zowel op batterij als op hoogspanning kunnen rijden, zo werd onlangs aangekondigd.

De eerste nieuwe, elektrohybride meettrein zal de huidige meettrein EM130 van Infrabel vervangen die stilaan op het einde van zijn levensduur komt.

Meettreinen zijn veiliger en efficiënter

De twee andere meettreinen zullen in de nabije toekomst ingezet worden om de Belgische spoorinfrastructuur aan een nog hogere frequentie te inspecteren en op te meten. Nu gebeuren die opmetingen nog vaak manueel door het Infrabel onderhoudspersoneel. Meettreinen inzetten is een pak veiliger en efficiënter. De onderhoudsploegen kunnen zich dan op andere taken concentreren.

Al rijdend meten de treinen zowel de sporen en de wissels als de bovenleiding, het Europese veiligheidssysteem ETCS, allerlei ICT-applicaties, het GSM-R telefonie netwerk en de seininrichting.

Meettreinen gebruiken geen “koolstof” thermische energie

Sébastien Carre – Commercieel directeur MERMEC-groep: “De MERMEC-groep is trots en vereerd door Infrabel te zijn geselecteerd voor de levering en het onderhoud van zijn toekomstige vloot van diagnostische infrastructuurvoertuigen. De drie geleverde voertuigen zijn een wereldprimeur op het gebied van meetvoertuigen voor de spoorweginfrastructuur. Zowel voor hun voortstuwing als voor de meetapparatuur en hulpsystemen (verwarming, ventilatie, verlichting) worden zij namelijk door zuiver elektrische bronnen aangedreven. Er wordt geen “koolstof” thermische energie gebruikt. Deze innovatieve en milieuvriendelijke voertuigen zullen ook worden uitgerust met het Europese veiligheidssysteem ETCS dat verplicht is om vanaf begin 2026 op het Belgische net te rijden”.

Een investering van €42 miljoen

Na een strenge aankoopprocedure waaraan vier leveranciers deelnamen op Europees niveau, koos Infrabel uiteindelijk voor Mermec om de nieuwe meettreinen te bouwen en te leveren. De Italiaanse producent is gespecialiseerd in meettreinen en meettreinen en levert aan 71 landen. Deze bestelling van Infrabel is goed voor €42 miljoen.

Auteur: Jos Sterk