FR NL

Brexit breekt Eurostar Group zuur op

2014, Wikimedia Commons/Florian Fèvre

Sinds de Brexit voegt het afstempelen van Britse paspoorten door de continentale politie minstens 15 seconden toe aan de tijd die een passagier nodig heeft om de grensformaliteiten te vervullen.

CEO Jacques Damas van Eurostar Group meldt dat Eurostar de Franse paspoortpoorten in London St Pancras heeft geüpgraded en dat er nu meer Britse poorten worden voorzien in Paris Gare du Nord, maar dat de piekcapaciteit via deze stations nog steeds ongeveer 30% lager is dan vóór de Brexit.

Geen dagelijkse wachtrijen

Op basis van alle bemande cabines kan St Pancras momenteel maximaal 1500 passagiers per uur verwerken, vergeleken met 2200 in 2019.

“Alleen door het feit dat Eurostar treinen met beperkte capaciteit heeft en de dienstregeling aanzienlijk heeft verkort ten opzichte van het niveau van 2019, zien we geen dagelijkse wachtrijen in het centrum van Londen die vergelijkbaar zijn met die in de Kanaalhavens”, zegt Damas.

Niet houdbaar op lange termijn

“Deze situatie heeft duidelijke commerciële gevolgen en is op middellange tot lange termijn niet houdbaar. Het directe gevolg is dat we momenteel niet kunnen voldoen aan de grote vraag op onze kernroutes die hoofdsteden met elkaar verbinden.”

Het heropenen van tussenstations zoals Ashford en Ebbsfleet, “waar de vraag en de opbrengsten veel lager zijn”, zou de situatie verergeren omdat het essentiële middelen van de grenspolitie uit Londen zou weghalen.

Damas zegt dat een politieagent vijf tot tien keer meer passagiers controleert in de hoofdterminals van Eurostar dan op tussenstations.

Auteur: Jos Sterk