FR NL

Robots zijn nu in staat om volledige tunnels te bouwen

Ingang van de Sophiaspoortunnel 2016, Wikimedia Commons

Het Britse technologiebedrijf hyperTunnel heeft ’s werelds eerste ondergrondse structuur gepresenteerd die volledig door robots is gebouwd.

Dit als onderdeel van een lopend project voor Network Rail.

Volledig geautomatiseerde constructiemethode

De ondergrondse structuur werd gebouwd in de R&D-faciliteit van hyperTunnel in de North Hampshire Downs met behulp van een volledig geautomatiseerde constructiemethode.

Deze methode maakt gebruik van een digitale tweeling van de tunnel om een ​​vloot van ‘hyperBot’-robots ondergronds in te zetten via een boog van HDPE-buizen. Eenmaal binnen printen de robots de tunnelschil in 3D en installeren bouwmateriaal direct in de grond.

10x sneller

Met behulp van zwermconstructiemethoden volgens een digitale tweeling van de tunnel, gaat een vloot van ‘hyperBot’-robots de grond in via een boog van HDPE-buizen

Dit proces is ontworpen om tunnels meer dan 10 keer sneller te bouwen en tegen de helft van de kosten van conventionele methoden. Omdat het de noodzaak voor menselijke arbeiders om de constructie tijdens de bouw te betreden wegneemt, zou hyperTunnel ook de veiligheid voor de tunnelbouwindustrie aanzienlijk kunnen verbeteren.

Auteur: Jos Sterk