FR NL
metrostation park - copyright metrostation park

Extra liften in Brusselse metrostations

simulatie metrostation park - copyright Brussel mobiliteit 2022, Brussel mobiliteit

Deze maand worden in het premetrostation Anneessens en metrostation Hallepoort nieuwe liften in gebruik genomen en blindegeleidetegels geplaatst. Ook in metrostation Simonis en Park zal de toegankelijkheid verbeterd worden.

De laatste verwezenlijkingen zijn de ingebruikname van de lift die de rijweg verbindt met de tussenverdieping in Anneessens en de plaatsing van blindegeleidetegels in Hallepoort, nadat daar begin dit jaar vier liften en toegangshellingen op perronniveau geplaatst werden. Momenteel wordt in nog zes andere stations gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid: Albert, Horta, Jacques Brel, Madou, Park en Simonis. ​

Bijkomende liften

In het multimodale knooppunt Simonis zullen zes bijkomende liften de bestaande uitrusting tegen 2024 vervolledigen. De tweede fase van de werkzaamheden in station Park gaan in 2025 eveneens van start. In de eerste fase werd een eerste lift geplaatst voor de verbinding tussen het grondniveau en niveau -1. In de nieuwe fase zullen drie extra liften de drie niveaus van het station (de gangen van de mezzanine op twee niveaus en de perrons) met elkaar verbinden. Deze werkzaamheden zullen in 2025 voltooid zijn.

Prioriteit

Voor Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit en Openbare Werken, is het een prioriteit om het hele MIVB-netwerk voor iedereen volledig toegankelijk te maken. Daarom werken we naarstig verder aan de transformatie van al onze (pre)metrostations. Het verheugt me dat we dit jaar weer twee nieuwe stations, Anneessens en Hallepoort, ​ toegankelijk hebben kunnen maken voor minder mobiele en slechtziende personen. Dat is ook nuttig voor alle andere reizigers, onder meer voor ouders met een kinderwagen of senioren.” ​

Complexe stations

Philippe Yenny, directeur Infrastructuur voor het Openbaar vervoer bij Brussel Mobiliteit, bevestigt dat het toegankelijkheidsprogramma wordt continu verdergezet. “Met resultaat”, zegt hij. “Het grootste deel van het net is intussen voorzien van liften en voor de laatste, meest complexe stations worden de werken of de studies uitgevoerd. Tegelijk zorgen nieuwe richtlijnen voor het ontwerpen van (pre)metrostations ervoor dat we nieuwe apparatuur in gebruik nemen, meer bepaald de geleidingsvoorzieningen. Daarbij beginnen we met stations waar momenteel gewerkt wordt of die onlangs gerenoveerd werden, namelijk Alma, Beurs-Grote Markt, Jacques Brel, Kunst-Wet”.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals