FR NL
Wisselverwarming

Slimme wisselverwarming leverde in een week al half miljoen aan besparingen op

De slimme verwarming moet helpen om het totale energieverbruik met een kwart te reduceren.Benjamin Brolet / Infrabel

In 2022 installeerde Infrabel een nieuw systeem voor de aansturing van de wisselverwarming. Door een zelf ontwikkeld slim algoritme wordt aan de hand van 25 criteria de ideale stand van de wisselverwarming berekend. Om onnodig verwarmen te voorkomen, wordt een aparte berekening gemaakt voor alle 32 meteozones.

Het systeem past in de strategie van Infrabel om zijn financiële middelen als een goede huisvader te beheren. Het is volgens Infrabel nog wat vroeg om nu al zeggen dat dit nieuwe systeem voor enorme energiebesparingen zorgt en zal zorgen in de toekomst. De infrastructuurbeheerder verwacht hier wel in de toekomst de vruchten van te plukken. Het past in ieder geval in de strategie om het energieverbruik met een kwart te verminderen. “Dankzij de automatisch aangestuurde wisselverwarming kunnen we het energieverbruik goed opvolgen tijdens de winterperiode”, zegt Frédéric Petit van Infrabel. “De feitelijke inschatting van hoeveel het ons oplevert is natuurlijk iets moeilijker, al hebben we een model gemaakt om dit toch te kunnen vergelijken.”

Droog weer

Groot voordeel volgens Infrabel is dat het intelligente systeem ook werkt bij droog weer of wanneer het een beetje vriest, terwijl het oude systeem met manuele aansturing dan makkelijker zou blijven aanstaan. “Het nieuwe systeem zorgt natuurlijk voor de nodige besparingen”, zegt Petit. “Het is dus een slim systeem dat zich aanpast aan de weersomstandigheden en zorgt voor een automatische aansturing van de wisselverwarming.” Zelfs bij negatieve temperaturen staat de wisselverwarming nu zowat de helft van de tijd uit. Toen het in december 2022 erg koud was, kon Infrabel in amper één week tijd een besparing van naar schatting 3,2 GWh (3,2 miljoen kilowattuur), omgerekend zo’n 500.000 euro, verwezenlijken.

Weermetingen

Infrabel doet vandaag overigens zelf weermetingen via 70 meteostations die verspreid over 32 meozones in België staan. Die meteostations meten de luchttemperatuur en -vochtigheid onder thermometerhut, railtemperatuur en neerslag. Deze metingen worden opgeslagen in een database en worden door het KMI gebruikt om specifieke voorspellingen en radargegevens voor Infrabel in diezelfde database weg te schrijven. In het verleden deed Infrabel een beroep op de voorspellingen van het KMI. Samen met het lokale zicht op het weer waren dat voor Infrabel de voornaamste criteria om de wisselverwarming te bedienen. Dat proces werd de voorbije jaren grondig door elkaar werd geschud.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals