FR NL
NMBS nieuwe schermen

Nieuwe infoschermen in stations

NMBS nieuwe schermen

In de stations van Dendermonde en Nijvel hebben de infoschermen een volledig nieuwe vormgeving gekregen. De nieuwe look wordt in eerste instantie uitgetest in twee stations om een aantal technische aspecten te controleren. Daarna zullen alle digitale schermen ermee worden uitgerust.

De nieuwe vormgeving komt tegemoet aan de verwachtingen van de reizigers, die via enquêtes hierover zijn bevraagd en dat in verschillende fasen van het project. Het doel is om de informatie voor de reizigers in de stations en de stationsomgeving te verbeteren en te zorgen voor een zo goed mogelijke zichtbaarheid ervan. De nieuwe vormgeving biedt twee voordelen. De reizigers krijgen extra informatie en de leesbaarheid verbetert. Alle schermen in de stations krijgen het nieuwe design: zowel die op het perron, in de onderdoorgang als in de wachtzaal.

Extra informatie voor de reizigers

Dankzij de nieuwe vormgeving krijgen reizigers bij storingen bijkomende informatie, zoals over afschaffingen van tussenliggende haltes, omleidingen, ingekorte of verlengde trajecten,… Deze informatie geeft een completer beeld van de situatie op dat moment. Zo zal bijvoorbeeld op de schermen op het perron ook de eerstvolgende trein die op datzelfde spoor vertrekt, worden aangekondigd.

Tweede fase

In een tweede fase zal onderaan het scherm een spoorwijziging langer worden weergegeven. Die komt dan in de plaats van de info over de eerstvolgende trein. Met het nieuwe ontwerp kunnen ook meer tussenliggende stations op het vertrekscherm worden getoond. Zo zullen in de kleinere stations die over een scherm beschikken, alle haltes van de eerste vier treinen worden getoond.

Betere leesbaarheid

De schermen zullen vanaf een grotere afstand leesbaar zijn, met name dankzij de betere spreiding van de info en een beter contrast. Het ontwerp is ook intuïtiever, met één regel voor elke trein, één kolom voor elk type informatie en een identieke kleur voor de bestemming. Dit is een belangrijk voordeel voor slechtzienden of voor de reizigers in de drukke stations. De lay-out van de schermen zal ook meer lijken op die in de buurlanden, wat ook de leesbaarheid ervan voor de toeristen moet vergemakkelijken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals