FR NL
Pieter De Spiegeleer

Dossier passerelle station Ronse zit muurvast

Het tot het spoor gerelateerd erfgoed - zoals de passerelle - wordt 'stiefmoederlijk behandeld'. Pieter De Spiegeleer

Het dossier van de Passerelle van Ronse geraakt maar niet vooruit. Dat zegt Federaal Volksvertegenwoordiger Pieter De Spiegeleer. “Dat Ronse op vlak van ontsluiting per spoor pover bedeeld is, is zacht uitgedrukt en al langer bekend”, aldus de volksvertegenwoordiger.

Federaal Volksvertegenwoordiger De Spiegeleer (Vlaams Belang) polste naar een stand van zaken bij Minister Gilkinet, bevoegd voor onder andere Infrabel. Hij kreeg daar een ontgoochelend antwoord. “Zo laat Infrabel weten dat het bestek nog steeds in opmaak is én niet consulteerbaar, én bovendien dat de stabiliteitsstudie nog niet is uitgevoerd”, zegt Pieter De Spiegeleer. “De totale kosten na aftrek van de subsidies worden geraamd op 1,4 miljoen euro. Dit betreft uiteraard een ruwe raming en zal pas na de studie preciezer bepaald kunnen worden.”

Stiefmoederlijk behandeld

Volgens De Spiegeleer staat het dossier na twee jaar zo goed als nergens. “Dat Ronse op vlak van ontsluiting per spoor pover bedeeld is, is zacht uitgedrukt en al langer bekend”, zegt hij. “Ook voor wat de daarbij horende basisdienstverlening zoals loketten, een fatsoenlijke en veilige fietsenstalling en sanitair betreft, is het triest gesteld. Met het dossier van de passerelle stellen we tot slot nog eens vast dat ook het spoor gerelateerd erfgoed – zoals de passerelle – stiefmoederlijk behandeld blijft worden. Dat smaakt bitter en roept vragen op. Hier moeten – ook vanop lokaal niveau – de handen aan de ploeg geslagen worden. De Ronsenaar verdient beter.”

Verwaarloosde passerelle

Begin 2021 was de restauratie van de verwaarloosde passerelle aan het station van Ronse in zicht. De stad mocht de voetgangersbrug kosteloos overnemen van Infrabel en zou de renovatie ervan prefinancieren. “Infrabel beloofde op haar beurt de kosten die boven de subsidie uitstaken te betalen”, zegt De Spiegeleer. “Een financiële en administratieve constructie die sowieso al niet hoopgevend klonk, maar waarvan we nu kunnen vaststellen dat Ronse nog zo goed als nergens staat.”

Infrabel laat weten dat de overeenkomst tussen de verschillende partijen nog steeds in opmaak is. Pas als deze ondertekend wordt, kan de stad Ronse het bestek opmaken, maar zo vergevorderd is het project nog niet.

Auteur: Matthias Vanheerentals