FR NL
Tram 24 van De Lijn te Antwerpen

Tramwerken beïnvloeden tram- en busdienstverlening in Antwerpen

De tram 24 bij nacht. 2018, Shutterstock

De Lijn is gestart met herstellingswerken aan het asfalt en de tramsporen in de Carnotstraat en op het Koningin Astridplein. Hierdoor zal er hinder zijn voor tramlijn 24 en diverse buslijnen. De werken aan de Stadslus in Antwerpen kampen met enige vertraging. Dit heeft gevolgen voor de dienstverlening van de tramlijnen 7 en 4.

De werken aan de Stadslus hebben vertraging opgelopen. De kruispunten met de Sint-Katelijnevest blijven hierdoor twee weken langer afgesloten voor het tramverkeer dan eerder gepland. Daardoor zal tramlijn 7 eind augustus niet opnieuw van/naar het Eilandje/MAS kunnen rijden. Tramlijn 7 gaat daarom gedurende twee weken, van 1 tot en met 15 september, een alternatief traject rijden via de Groenplaats naar de Bolivarplaats. Vanaf 16 september zal lijn 7 opnieuw de normale reisweg naar het Eilandje/MAS kunnen rijden.

Vernieuwing asfalt

De asfaltverharding aan de tramsporen in de Gemeentestraat en het Koningin Astridplein is aan vernieuwing toe. Er zal dag en nacht worden doorgewerkt om de werken zo kort mogelijk te houden. Gedurende de eerste twee fases, van 31 juli tot en met 13 augustus, kan het tramverkeer van lijn 24 de halte Astridplein niet bedienen. Een alternatief is tramlijn 8 die ondergronds hetzelfde traject aflegt.

Laatste fase

Tramlijn 12 kan gedurende deze fase wel gewoon blijven rijden en kan de halte ‘Centraal Station perron 6’ gewoon bedienen. Ook de ingang van de premetro blijft toegankelijk. De Breydelstraat en het Koningin Astridplein (kant Rooseveltplaats) worden volledig afgesloten voor het verkeer ter hoogte van de kruispunten. Vanaf 7 augustus tot en met 4 september belanden de werken in de laatste fase. Als een gevolg daarvan wordt de reisweg gedurende deze periode opnieuw aangepast. Vanaf 5 september volgen deze buslijnen weer hun normale reisweg.

Gevolgen tramlijn 4

De vertraging van de werken aan de Stadslus heeft ook gevolgen voor tramlijn 4. Het kruispunt Lange Leemstraat/Belgiëlei is hierdoor niet bereikbaar, waardoor tramlijn 4 tijdelijk de Groenplaats als eindhalte krijgt. De hinder voor tramlijn 4 zal evenwel iets langer duren, doordat de werf Belgiëlei naar een volgende fase overgaat. Hierdoor zal tramlijn 4 van 1 september tot en met 29 oktober niet via de Lange Leemstraat kunnen, en dus tot eind oktober de Groenplaats als eindpunt behouden. Vanaf 30 oktober zal tramlijn 4 terug de normale reisweg volgen.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals