FR NL
Ooievaar op een nestpaal, een betere plek dan een bovenleiding

Nestpalen een succes: incidenten met ooievaars in bovenleiding blijven uit

Ooievaar op een nestpaal, een betere plek dan een bovenleiding Eleni Saitanidi | Shutterstock

In maart plaatste Infrabel nestpalen om ooievaars uit bovenleidingen te houden in Hoegaarden. Met succes, want sindsdien zijn er tot nu toe geen incidenten meer geweest.

Langs de hogesnelheidslijn in Hoegaarden heeft spoornetbeheerder Infrabel in maart twee ooievaarsnestpalen geplaatst op 12 meter hoogte. Ze staan op een twintigtal meter van de sporen, wat voldoende moet zijn om de vogels uit de buurt van de spoorinfrastructuur te houden. Volgens Infrabel is het een mooie oplossing die rekening houdt met de behoefte van ooievaars om op dezelfde plaats en op het hoogste plekje te nestelen, en die tegelijk een optimaal beheer van het treinverkeer voor de spoorgebruikers mogelijk maakt.

Dat moet vermijden dat de dieren het treinverkeer nog verstoren. “In die zone waren er toen wat incidenten en daarom dat dit er werd gedaan”, zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel.  “Sindsdien zijn er toch geen meldingen en incidenten meer. Ik heb geen weet dat dit op andere locaties nodig is en dus elders zal worden geïnstalleerd.” In juni vorig jaar was het treinverkeer op de hogesnelheidslijn tussen Leuven en Luik urenlang verstoord. Twee treinen, een Thalys- en een IC-trein, met samengeteld zowat 750 passagiers aan boord, stonden geblokkeerd. De kortsluiting bleek te zijn veroorzaakt door ooievaars die een bovenleidingpaal hadden uitgekozen om een nest te bouwen.

Auteur: Matthias Vanheerentals