Duitse mobiliteitsprijs voor gedigitaliseerde Hamburgse S-Bahn

De German Mobility Award van het ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur gaat dit jaar naar de gedigitaliseerde S-Bahn in Hamburg. Siemens Mobility en Deutsche Bahn (DB) zullen daar met ingang van oktober vier sneltrams volledig digitaal aansturen. Het is het eerste project in zijn soort in Duitsland.

De vier trams zullen ingezet worden op een traject van 23 kilometer. De eerste testkilometers zijn reeds met succes afgelegd. De S-Bahn voldoet zowel aan de ETCS-standaard als aan de Europese standaard voor Automatische treinbesturing (ATO). Volgens Siemens zorgt de digitale aansturing voor meer capaciteit op het spoor, een betere betrouwbaarheid en een lager energieverbruik. Aan de achterliggende technologie is de afgelopen drie jaar gewerkt.

Digitalisering S-Bahn-netwerk

Het project in Hamburg kost 60 miljoen euro, een bedrag dat door de gemeente, Siemens Mobility en DB gedeeld wordt. Op termijn moet het gehele S-Bahn-netwerk in Hamburg gedigitaliseerd worden. Het stadsbestuur heeft daarvoor al vierhonderd miljoen euro uitgetrokken.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl