FR NL

DB gaat nieuwe elektrische dienst exploiteren in Baden-Württemberg

https://www.railjournal.com/news/db-to-operate-new-electric-service-in-baden-wurttemberg/?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=30698

DE deelstaatregering van Baden-Württemberg heeft aangekondigd dat DB Regio vanaf december 2022 de nieuwe route RB63 Herrenberg – Bad Urach zal exploiteren. Dit zal gebeuren met behulp van de nieuw geëlektrificeerde 21,4 km lange Ammertal-spoorlijn van Herrenberg naar Tübingen en van de 10,4 km lange Erms-valleispoorweg van Metzingen naar Bad Urach. Het traject Tübingen – Metzingen is al geëlektrificeerd als onderdeel van de doorgaande route van Tübingen naar Stuttgart.

1,46 miljoen treinkm per jaar

DB zal op weekdagen een frequentie van een trein per half uur aanbieden, wat in het weekend wordt teruggebracht tot één per uur. Het contract voorziet in de exploitatie van 1,46 miljoen treinkm per jaar en loopt tot december 2035, hoewel het vanaf december 2030 in zijn geheel of voor het traject Reutlingen – Bad Urach kan worden beëindigd. Deze optie is beschikbaar als het geplande tram-treinsysteem voor het gebied vordert en als de plannen om het traject Stuttgart – Tübingen uit te rusten met ETCS werkelijkheid worden. Daarvoor is nieuw of aangepast rollend materieel nodig.

Project van € 122 miljoen

Het project van € 122 miljoen om de route te upgraden startte eind 2020 en omvatte de installatie van 15 kV ac-elektrificatie en enkele dubbelspoorsecties op de Ammer Valley Railway. Er zullen ook vier nieuwe stations worden gebouwd tussen Metzingen en Tübingen, die zullen worden bediend door nieuwe elektrische Tübingen – Bad Urach-diensten.

Beide regionale lijnen zijn in 1999 heropend na sluiting door de Duitse Spoorwegen (DB) en zijn nu in onafhankelijke eigendom: de Ammertal-spoorlijn van Zweckverband ÖPNV im Ammertal en de Erms-Neckar-Bahn (Enag) van Erms Valley Railway sinds 1994.

DB Regio zal in eerste instantie de bestaande klasse 650 Stadler Regioshuttle DMU-vloot van de lijn gebruiken, maar is van plan deze te vervangen door de Alstom Continental Coradia klasse 440 EMU’s die in Beieren worden gebruikt. Deze laatsten zullen overbodig worden wanneer GoAhead de exploitatie van de München – Augsburg dienst overneemt met behulp van een nieuwe vloot van treinen in december.

De vloot zal worden opgeknapt met wifi, stopverzoekknoppen en de nieuwe standaard Baden-Württemberg ‘bwegt’ witte en gele externe kleurstelling.

Auteur: Jos Sterk