FR NL
HS2 hogesnelheidslijn

HS2 ingenieurs werken aan digitale tweeling voor nieuw hogesnelheidsspoornetwerk

De infrastructuur van hogesnelheidslijn HS2 zal worden uitgerust met realtime monitoringsensoren, zo kondigde het projectteam vorige maand aan. De gegevens van deze sensoren zullen niet alleen informatie geven over de constructiemethode en de prestaties van de lijn, maar ze zullen ook worden gebruikt om een ​​virtual reality 3D-replica van HS2 te creëren.

Onder andere rails, bruggen en bovengrondse hoogspanningslijnen zullen worden uitgerust met real-time monitoringsensoren die vergelijkbaar zijn met die welke worden gebruikt in Formule 1-races en luchtvaart.

Sommige problemen kunnen vanop afstand opgelost worden

De verzamelde gegevens zullen worden geanalyseerd door de HS2-ingenieurs en het onderhoudspersoneel van het in Birmingham gevestigde Network Integrated Control Centre (NICC) in Washwood Heath.

Hier worden de prestaties van activa gemonitord als onderdeel van een onderhoudsprogramma voor voorspellen en voorkomen. Voordat technici en onderhoudsploegen worden uitgezonden, wordt het probleem eerst in virtual reality beoordeeld met behulp van de digitale tweeling van de HS2. Volgens de ontwikkelaars van het systeem kunnen sommige problemen op afstand worden opgelost vanuit het NICC.

Operationele levensduur kan worden verlengd

“Op basis van de op de digital twin gebaseerde voorspelling en de preventie van onderhoud hebben we de mogelijkheid om storingen te voorkomen en activa te vervangen wanneer het systeem een ​​afname van de prestaties aangeeft. Dit in plaats van te vertrouwen op een voortschrijdend programma voor het vervangen van activa”, zei hoofd strategische planning David White.

Op deze manier kan de verwachte operationele levensduur van de activa worden verlengd met maanden of zelfs jaren, aldus nog White.

Auteur: Jos Sterk