FR NL

Parijs onthult een nieuwe kabelbaan voor pendelaars die tegen 2025 operationeel kan zijn

https://www.euronews.com/next/2022/02/07/paris-reveals-a-new-cable-car-for-commuters-that-could-be-running-by-2025

Bus, metro, trein, tram… gondel? Het openbaar vervoersysteem van Parijs lijkt hard op weg naar een nieuwe innovatieve toekomst. De voorstellen om een nieuwe kabelbaan te bouwen, hebben namelijk de fase van de eerste studies doorstaan. De C1-kabelbaanlijn biedt passagiers tijdens de piekuren elke 30 seconden een gondel om zich van punt x naar punt y te verplaatsen.  

De lijn Câble 1 (C1) verbindt de zuidoostelijke buitenwijken van Créteil en Villeneuve-Saint-Georges met de metrolijnen van de metro van Parijs, waardoor de afstand van 4,5 km in 17 minuten zou afgelegd kunnen worden. Dat is minder dan de helft van de tijd die dezelfde verplaatsing vandaag in beslag neemt met de bus .

De bouw begint dit jaar, waarbij de opening van de kabelbaan voor passagiers in 2025 is voorzien, zo vertelde Laurent Probst, directeur-generaal van de regionale vervoersautoriteit IDFM aan de pers. De C1-kabelbaan van Parijs zou niet de eerste stedelijke kabelbaan in Frankrijk zijn. In 2016 opende de stad Brest een 460 meter lange kabelbaanroute die buurten over een rivier met elkaar verbindt.

Waarom een ​​kabelbaan?

Uit de studie die op tafel ligt, blijkt dat een kabelbaan niet de enige optie was waar rekening mee werd gehouden.  De stadsplanners van Parijs overwogen drie andere mogelijkheden: meer bussen in het gebied toevoegen, een nieuwe brug bouwen om rechtstreeks naar het metrostation Créteil Pointe du Lac te gaan en de vervoersverbindingen naar een ander nabijgelegen station verbeteren.

Hoewel Parijs lang niet zo bergachtig is als de meeste andere steden die afhankelijk zijn van kabelbanen, zoals La Paz in Bolivia, hielp de moeilijke geografie van Créteil om in het voordeel van de kabelbaan te beslissen.

Een snelweg, een hogesnelheidslijn en een emplacement doorsnijden het gebied, waardoor typische bovengrondse opties zoals tramlijnen moeilijk te realiseren zijn. Door over de hindernissen heen te springen, zou de kabelbaan een goedkopere oplossing kunnen bieden met een geschat prijskaartje van € 132 miljoen.

Kabelbanen voor het openbaar vervoer. Als de C1 in gebruik wordt genomen, zal Parijs zich aansluiten bij de steden over de hele wereld die kabelbanen gebruiken voor het openbaar vervoer.

12.000 passagiers per uur

De verantwoordelijke autoriteiten schatten dat de kabelbaan van Parijs ongeveer 12.000 passagiers per uur zal vervoeren in elke richting.

Samen met La Paz staan ​​Medellin in Colombia en Bolzano in Noord-Italië bekend om hun kabelbanen voor het openbaar vervoer, terwijl sommige huiseigenaren in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington hun eigen persoonlijke kabelbaansystemen installeren om de steile hellingen van de stad te overwinnen.

Als C1 goed loopt, kan de regio Ile-de-France rond Parijs dit voorbeeld volgen. In deze regio wordt momenteel de aanleg van tot twaalf kabelbaanlijnen overwogen

Auteur: Jos Sterk