FR NL

Birmingham krijgt een nieuw station voor hogesnelheidstreinen

https://www.railtech.be/fr/infrastructure/2022/02/14/une-nouvelle-gare-a-birmingham-pour-le-train-a-grande-vitesse/

Als onderdeel van de eerste fase van de aanleg van de Britse hogesnelheidslijn HS2 krijgt Birmingham, de op één na grootste stad van Groot-Brittannië, een gloednieuw station.

High Speed ​​2 (HS2) is een hogesnelheidslijnproject tussen Londen en de Midlands, Noord-Engeland. HS2 ontleent zijn naam aan de tweede hogesnelheidslijn van Engeland, waarbij HS1 de lijn is die Londen verbindt met de Kanaaltunnel.

Londen, Birmingham, Leeds en Manchester

De belangrijkste steden die vanaf 2030 worden bediend zijn Londen, Birmingham, Leeds en Manchester (in fase 2). Opgemerkt moet worden dat de lijnen en stations die worden bediend, moeten worden aangepast aan de standaard Europese spoorbreedte, die iets breder dis an de Britse (we hebben het hier niet over de spoorbreedte, die wel identiek is, maar over de maatvoering van de voertuigen).

De komst van de HS2 biedt Birmingham de kans om meteen ook te kiezen voor een nieuw station.

De keuze van de locatie

Acht opties voor de locatie van het station van Birmingham werden overwogen. De meest voor de hand liggende – de uitbreiding van New Street – werd uitgesloten op grond van haalbaarheid, overlast en het feit dat ondanks alles een extra nieuw station in de stad hard nodig was. De keuze voor Snow Hill station werd ook verworpen omdat de ondiepe tunnels aan elk uiteinde van de verbinding zouden moeten worden herbouwd tot standaard Europese spoorbreedte. Ook Moor Street kwam niet in aanmerking omdat de oriëntatie onverenigbaar was met de route.

Uiteindelijk bleven nog twee opties in de running: Warwick Wharf en Curzon Street. Deze laatste optie werd uiteindelijk gekozen om een ​​nieuw station met 7 sporen aan te leggen, dat wordt gebouwd door Mace en Dragados via een contract ter waarde van maximaal 681 miljoen euro. Het nieuwe station moet rond 2030 open gaan.

Curzon Street heeft een geschiedenis achter de rug

Voor historici heeft de keuze van Curzon Street als locatie van het station een symbolische betekenis, aangezien de London & Birmingham Railway hier in 1838 werd ingehuldigd. Het station werd in 1893 gesloten voor passagiersvervoer, maar bleef tot 1966 open voor vrachtverkeer. Daarna werd het pand verlaten. Het hoofdgebouw heeft opmerkelijk genoeg tientallen jaren van onbruik overleefd en moet het nieuwe station aanvullen.

Een nieuwe structuur

Het toekomstige station Curzon Street wil ook visueel een verbetering bieden ten opzichte van het onlangs gerenoveerde New Street. De openbare ruimte rond het station is ook belangrijk voor de stad Birmingham. De integratie van het station in de omgeving was inderdaad van meet af aan een belangrijk doel.

Een belangrijke doelstelling is om de connectiviteit te verbeteren, met een ontwerp dat mensen naar de site moet trekken en toegang moet geven tot nieuwe openbare ruimtes die tot doel kunnen hebben om evenementen te organiseren.

Aan de noordkant van Curzon Street bevindt zich het beroemde ThinkTank-museum, terwijl in het zuiden het station Moor Street ligt, waar het gemakkelijk is om over te stappen op de treinen van Chiltern Railways en West Midlands Trains.

Het station wordt omgeven door een uitgestrekt park en een omgeving die wil breken met de brutalistische architectuur van de jaren 70 van vorige eeuw en die de reconversie van de grote Engelse stations markeerde. Een pagina wordt zo omgeslagen…

Auteur: Jos Sterk