FR NL
GB Railfreight (GBRf) en Brett Aggregates hebben een nieuwe service gelanceerd

Vernieuwde bulkstroom Newhaven in gebruik genomen door GB Railfreight

De investeringen in de herontwikkeling van het goederenvervoer per spoor in Newhaven blijven vruchten afwerpen. Vorige week is een nieuwe bulkstroom in gebruik genomen die wordt geëxploiteerd door GB Railfreight in opdracht van klant Brett Aggregates. De haven aan de zuidkust van Engeland was decennialang in verval geraakt tot dat een ambitieus plan op tafel kwam te liggen om de locatie voor de overslag van bulklading te herdefiniëren.

GB Railfreight (GBRf) en Brett Aggregates, een onafhankelijke leverancier van bouwmaterialen, plannen de bouwsector in het zuidoosten van Engeland te bedienen met maritieme aggregaten. De eerste trein reed op woensdag 19 januari van de haven van East Sussex naar Thorney Mill, West Drayton, nabij Heathrow Airport aan de westelijke rand van Londen.

Boost voor de lokale economie

Twee jaar geleden werd begonnen met de transformatie van de weggekwijnde voormalige ferryterminal tot een faciliteit voor de behandeling van bulkgoederen. De opening van de terminal is goed nieuws voor East Sussex, legt Oliver Brown, ontwikkelingsdirecteur van de Brett Group, uit. “Bouwmaterialen zijn belangrijk voor de lokale economie”, zei hij. “Elk jaar heeft East Sussex ongeveer 1,4 miljoen ton zand en grind nodig om aan de bouwvraag te voldoen. Deze investering betekent dat aggregaten nu tot het hart van de markt kunnen worden gebracht in plaats van vrachtwagens te gebruiken om materialen naar de provincie te brengen.”

1.350 ton aan boord van de eerste trein

De herontwikkeling van Newhaven heeft het spoor nieuwe kansen geboden om te helpen de wereldwijde milieudoelstellingen te halen. “Deze nieuwe dienst laat zien hoe het vervoer van materiaal per spoor dat anders over de weg zou zijn vervoerd, de milieu-impact van belangrijke bouwprojecten in het zuidoosten aanzienlijk vermindert”, aldus Tim Hartley, Business Development Director, GB Railfreight.

10.000 ton vrachtschepen

De inzamelterminal van Newhaven kan 10.000 ton vrachtschepen ontvangen en Brett Aggregates heeft twee baggerschepen toegewezen aan de operaties. De eerste trein bestond uit 17 wagons, die ongeveer 1.350 ton aggregaat vervoerden, bestemd voor bouwprojecten in het zuidoosten van Engeland.

Newhaven was berucht om zijn in onbruik geraakte passagiersstation, dat op het nationale netwerk bleef aangesloten ondanks dat het om veiligheidsredenen niet meer openbaar toegankelijk was. De wedergeboorte lijkt inmiddels een feit te zijn.

Auteur: Jos Sterk