FR NL

Innovatieve financiering ERTMS is mogelijk

Op RailTech Europe kunnen de bezoekers dit jaar alle informatie over ERTMS vinden waar ze naar op zoek naar. RailTech Europe wordt dit jaar op 21-23 juni georganiseerd in de Jaarbeurs van Utrecht.

ERTMS (“European Rail Traffic Management System”) is een groot industrieel project dat wordt uitgevoerd door de Europese Unie, een project dat het spoorvervoer veiliger en concurrerender zal maken.

ERTMS is de laatste jaren een trending topic geworden als het over Europese spoorwegen gaat. Maar wat is het precies en wat zijn de doelen?

ERTMS Innovatieve financiering

Op basis van de positieve ervaringen met de Blending Call is in 2019 een nieuw instrument gelanceerd, CEF Blending Facility genaamd. Het is een mix van CEF-subsidies/schuldinstrumenten gecombineerd met financiering van de EIB of nationale stimuleringsbanken (de zogenaamde uitvoerende partners).

Er zijn verschillende doorlopende deadlines, in tegenstelling tot een CEF-oproep, waarbij de faciliteit open blijft zolang er middelen beschikbaar zijn, zodat projectontwikkelaars hun aanvragen kunnen indienen zodra ze klaar en voldoende rijp zijn.

Een belangrijk principe van de blendingfaciliteit is dat EU-subsidies moeten worden gecombineerd met andere financieringsbronnen, zoals eigen vermogen of schuld. Blending kan het risico van projecten voor andere investeerders aanzienlijk verminderen en maakt het mobiliseren van particulier kapitaal mogelijk.

Voldoende waarborgen voor de volwassenheid van de projecten gevraagd

Bovendien is de betrokkenheid van financiële instellingen (‘Implementing Partners’), zoals de Europese Investeringsbank (EIB) of nationale stimuleringsbanken, verplicht om de financiële volwassenheid van projecten te waarborgen voordat ze worden ingediend bij het Uitvoerend Agentschap innovatie en netwerken (INEA ).

Ten slotte is dit type EU-steun gebaseerd op een nieuw concept van ‘eenheidsbijdrage’ in plaats van ‘in aanmerking komende kosten’.

Vergeleken met het ’traditionele’ systeem waarbij de subsidie ​​wordt berekend op basis van een gedetailleerde begroting van de werkelijke subsidiabele kosten per kostencategorie, verkort een eenheidsbijdrage de tijd die nodig is om de subsidiebedragen vast te stellen.

Werklast moet naar omlaag

Het impliceert ook aanvullende vereenvoudigingen op het niveau van de begunstigden, zowel wat betreft de aanvraag als de rapportagevereisten. Bovendien vermindert het de werklast voor de definitieve afsluiting van projecten en versnelt het bijgevolg de betalingsprocedures.

Het gebruik van vereenvoudigde subsidievormen voor ERTMS-inzetacties kan de risico’s op onregelmatigheden en fraude verkleinen. De rapportage over en controle over de invoering van ERTMS-acties zal gericht zijn op de uitvoering van de ondersteunde acties en de bereikte output in plaats van op de subsidiabiliteit van de gemaakte kosten, waardoor de werklast en de kans op fouten voor zowel aanvragers als INEA wordt verminderd.

Auteur: Jos Sterk