FR NL

Hoe gaat de spanningsomschakeling op de lijnen tussen Brussel en Luxemburg concreet in zijn werk?

Copyright Infrabel

In het kader van de prioritaire trans-Europese projecten die de Europese Commissie vastlegde, beslisten de Belgische regering en het Waals Gewest in 2006 om de lijnen tussen Brussel en Luxemburg grondig te moderniseren.

De uitvoering van de fase “Barnich-Hatrival” verloopt in 3 delen:

Eerst wordt de huidige bovenleiding afgebroken. ​ Deze fase wordt uitgevoerd in stukken van +/- 10 km. Dit komt overeen met de lengte van een gemiddeld spoorgedeelte tussen 2 wisselzones waar treinen kunnen worden omgeleid. Zo kan het treinverkeer tijdens de werfperiode altijd blijven rijden. Aangezien de spoorlijn dan nog steeds op 3.000 volt zit, blijft de oude sectionering behouden.  Daarnaast zijn er nog heel wat andere ingrepen gepland zoals het rechttrekken van het spoortracé, de vernieuwing van sporen, dwarsliggers en de ballast, de verbreding van de spoorbedding en de vernieuwing van de seininrichting.

Nieuwe fase

Zodra de nieuwe bovenleiding klaar is, begint een fase die “voorbereiding van de 25.000 volt-sectionering” wordt genoemd. Deze werkzaamheden (installatie van tientallen lastscheiders langs het gehele baanvak, installatie van de voedingen in de spaartransformatorstations en het tractieonderstation, en inrichting van de neutrale zone die de 25.000 volt wisselstroom en 3.000 volt gelijkstroom van elkaar scheidt) worden voornamelijk ’s nachts uitgevoerd.

Laatste fase

De laatste fase sluit de werkzaamheden af met de zogenaamde “Switch”-operatie. De sporen worden volledig afgesneden. In slechts drie weken worden de werkzaamheden voltooid, die bestaan uit het loskoppelen en verwijderen van de 3.000 volt-schakelaars en vervolgens het aansluiten van de 25.000 volt-schakelaars op de bovenleiding, het verwijderen van de specifieke gelijkstroomvoorzieningen (carrier-feederverbindingen, bliksemafleiders) en het onderling verbinden van de aardings- en railaardingssystemen (bij 3.000 volt worden de rails gebruikt als terugstroomkring voor de tractiestroom).

 

Auteur: Jos Sterk