FR NL

FS Industrial Plan investeert maar 2,5 miljard euro in logistiek

Op 16 mei 2022 publiceerde de Italiaanse spoorwegmaatschappij Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group) haar Industrieel Plan voor het volgende decennium (2022-2031). Volgens het document zal er meer dan 190 miljard euro in het land worden geïnvesteerd, waarvan 100 miljard in de zuidelijke regio’s.

Het is de bedoeling dat er vier nieuwe businesspolen worden gecreëerd: Infrastructuur, Passagiers, Logistiek en Stedelijk. Het belangrijkste doel van het Industrieel Plan is om het intermodaal goederenvervoer te vergroten en de passagiersmobiliteit in het hele land te verbeteren. De werken en renovaties die in het plan zijn opgenomen, zullen naar verwachting meer dan 40.000 banen opleveren.

Investeringen in vier polen

De Infrastructuurpool zal meer dan 160 miljard euro aan investeringen krijgen: 50 voor weginfrastructuur en 110 voor spoorinfrastructuur. In de Passenger Pole wordt ruim 15 miljard euro geïnvesteerd.

Daarnaast is ‘maar’ 2,5 miljard euro voor de Logistieke Pool, met als doel een verdubbeling van het vrachtverkeer (t.o.v. 2019 met 2031). Er werden geen cijfers bekendgemaakt over de omvang van de investeringen in de Stadspool, die zich zal richten op bijvoorbeeld de verbetering van stations en parkeerplaatsen.

Plannen per regio

FS Group maakte ook specifieke plannen voor elke regio bekend. De regio die de grootste investeringen zal ontvangen is Sicilië, met 20 miljard euro, terwijl de regio met de minste investeringen de Valle d’Aosta zal zijn met 350 miljoen euro.

Ingenieur Roberto di Maria heeft er echter op gewezen dat bijna de helft van het geld voor Sicilië zal worden gebruikt om projecten te voltooien die eigenlijk al klaar hadden moeten zijn.

Bovendien wordt er slechts 900.000 euro geïnvesteerd in de logistieke pool in deze regio voor het onderhoud van de terminals Catania Acquicella en Catania Bicocca.

De regio die het meest zal profiteren van investeringen in logistiek is Lombardije, met 160 miljoen van de meer dan 13 miljard euro die gepland zijn om naar de logistieke pool te gaan. Meer specifiek is het de bedoeling om de terminals van Milano Smistamento en Brescia te versterken.

Auteur: Jos Sterk