FR NL

Een nieuwe ondergrondse parking met 3.700 plaatsen voor fietsen aan het station van Leuven

2021, Wikimedia Commons

De nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan het station van Leuven markeert een nieuwe fase in de transformatie van het station.

Reizigers vinden voortaan 10.000 plaatsen voor fietsen als we de directe omgeving van het station meerekenen.

Transformatie van het station

De opening van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling van de NMBS onder het Martelarenplein versterkt niet alleen het multimodale karakter van het station van Leuven, maar markeert ook een nieuwe belangrijke stap in de verdere transformatie van het station en zijn omgeving.

Het station van Leuven neemt een centrale plaats in in het spoorverkeer met vier snelle IC-verbindingen naar Brussel per uur, aangevuld met S-voorstadstreinen (onder meer naar de Europese wijk). Maar er zijn ook de belangrijke verbindingen naar Antwerpen, Hasselt, Luik en de luchthaven van Brussel. Daarmee is Leuven een van de grootste stations van het land.

Behoefte aan (duurzame) mobiliteit

De aantrekkingskracht van de universiteitsstad als centrum van wetenschappelijke en economische ontwikkeling creëert een bijkomende behoefte aan (duurzame) mobiliteit waarop de NMBS volop inspeelt. De NMBS is partner in een project dat in samenwerking met de stad Leuven en de KU Leuven werd uitgevoerd om een ​​lange strook land langs de spoorlijn, vlakbij het station, om te vormen tot een duurzaam wetenschapspark, genaamd Louvain-Nord.

De NMBS investeerde de voorbije jaren ook in de bereikbaarheid van het station. Zo zijn vorig jaar de oude roltrappen aan de oostzijde van het station vervangen.

De eerste en laatste koolstofvrije mijl

De opening van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling moet de eerste en de laatste kilometer bevoordelen, zijnde het verkeer van en naar het station dat uiteindelijk het treinverkeer voedt. De nieuwe fietsenstalling, die plaats zal bieden aan ruim 3.700 fietsen, wordt toegevoegd aan de bestaande fietsenstalling onder het gemeentehuis en aan de andere kant van het spoor. Dat betekent dat reizigers die zich in de directe omgeving van het station bevinden hun fiets voortaan in meer dan 10.000 fietsenrekken kunnen stallen.

Combinatie fiets + trein/bus nog aantrekkelijker

Daar zullen de talrijke forensen veel voordeel van hebben. Dankzij deze nieuwe fietsenstalling kunnen zij hun fiets nog dichter bij de perrons stallen, wat de combinatie fiets + trein/bus nog aantrekkelijker maakt. Als één van de drukste stations van Vlaanderen zijn goede parkeervoorzieningen voor fietsers essentieel voor duurzame gecombineerde mobiliteit.

Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, legt uit dat in een stad waar het gebruik van fietsen toeneemt en die ook het zesde grootste station van het land heeft, deze uitbreiding goed besteed geld is. “De NMBS wil namelijk dat het aantal treinreizigers de komende 10 jaar met 30% stijgt. Daarom moeten onze stations zich blijven ontwikkelen tot multimodale knooppunten waar reizigers gemakkelijk kunnen overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere.”

Auteur: Jos Sterk