FR NL
Georges Gilkinet
Exclusief interview

Minister van Mobiliteit Gilkinet over uitdagingen, nachttreinen en meer

'We moeten het signaal afgeven dat de trein het te verkiezen vervoermiddel is.' 2023, ProMedia

De federale regering heeft “grote en positieve plannen” voor het spoor en de trein. ”Wij willen dat het spoor de ruggengraat van de mobiliteit van de toekomst wordt”, aldus minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Hij gaf vorige week een exclusief interview aan zusterpublicatie RailTech.

RailTech sprak Gilkinet op zijn kantoor in Brussel, waar hij onderstreepte dat elke euro die in het spoor geïnvesteerd wordt, zich meer dan dubbel en dwars terugbetaald. Maar hij gaf ook aan dat er flinke uitdagingen zijn om het doel van meer reizigers en vracht per spoor te realiseren. “We moeten efficiënter te werk gaan, het treinverkeer beter coördineren en de kwaliteit van onze dienstverlening opschroeven. Zo willen we meer treinen in de ochtend- en avonduren. Dat vergroot de reisopties voor mensen en dat kan hen ertoe aanzetten de auto wat vaker te laten staan. Er zijn teveel auto’s op de weg, vooral in steden als Brussel.”

Kijk hier het hele interview:

Gelijk speelveld voor de nachttrein

Een andere belangrijke ontwikkeling in België is de vrijstelling van de kosten voor spoortoegang en energiekosten voor nachttreinaanbieders de komende twee jaar. Daar is Gilkinet erg trots op. “We willen comeback van de nachttrein graag faciliteren en van Brussel een centrale hub maken. Er is veel vraag naar tickets, want mensen willen bewuster en groener reizen. De nachttrein is ook een mooi middel voor Europese eenheid.”

De minister hoopt dan ook dat meer partijen de sprong wagen en nachttreindiensten gaan aanbieden in de toekomst. “Er lopen verschillende initiatieven, maar het is moeilijk om aan geschikt materieel te komen. Ook moet er een gelijk speelveld komen, zodat aanbieders kunnen concurreren met het vliegtuig en andere meer vervuilende manieren van transport.”

Belgie is een van de landen waar nog belasting op internationale treinkaartjes geheven wordt, terwijl dat niet geldt voor vliegtickets. Daarom wil Gilkinet de federale regering aansporen hier een einde aan te maken. “Dat doe ik al maanden. I hoop dat we dit besluit kunnen nemen, want we moeten het signaal afgeven dat de trein het te verkiezen vervoermiddel is. Dan zou het logisch zijn om dat niet extra te belasten.”

Lees ook:

Auteur: Esther Geerts