FR NL

EuroTube gaat experimenteren met hyperloop-technologie toegepast op het spoor

Concept design of hyperloop 2015, Wikimedia Commons, Camilo Sanchez

Stichting EuroTube, een Zwitserse non-profit onderzoeksorganisatie voor de ontwikkeling van vacuümtransporttechnologie, gaat twee testbanen lanceren om hyperlooptechnologie toe te passen op het vervoer van goederen via het spoor.

De twee testtracks heten DemoTube en AlphaTube en worden aangelegd in Dubendorf en Collombey-Murazboth, Zwitserland.

Veilig transporteren van goederen

Als het gaat om spoorvracht, zullen de DemoTube en AlphaTube geschikt zijn voor tests op vrachtvoertuigen die pallets vervoeren, zoals Giacomo Pareschi, ingenieur duurzaam transport bij EuroTube toelichtte. Het AlphaTube-project omvat ook tests met betrekking tot het laden en lossen van vracht en mechanismen voor het veilig transporteren van goederen.

Wat zit er in voor goederenvervoer per spoor?

AlphaTube zal onderzoeken hoe de acceleratie- en haaktechnologieën kunnen worden aangepast voor vrachtvoertuigen, die meestal zwaarder zijn dan passagiersvoertuigen. Pareschi: “Zoals voor elk ander multimodaal transportsysteem, is het essentieel om te zorgen voor efficiënte laad- en losprocedures om deze technologie aantrekkelijk te maken”.

De overstap naar een vacuum

Een andere grote uitdaging van hyperloop is dat voertuigen moeten overschakelen van een omgeving onder druk naar een vacuüm. Een van de ideeën van Pareschi zouden telescopische instappieren zijn. Deze pijlers zouden de achterkant van de voertuigen verbinden met de omgeving onder druk, waardoor het laden van het voertuig mogelijk wordt zonder dat het de buis verlaat.

Transport van TEU’s en FEU’s

Een andere belangrijke uitdaging is om het transport van TEU’s en FEU’s in hyperloop te integreren. EuroTube denkt dat een van de oplossingen buizen kunnen worden met een grotere diameter, 4,4 meter, waarin voertuigen kunnen worden ondergebracht die geschikt zijn voor dergelijke containers. Omdat goederenwagons zwaarder en volumineuzer zijn, zou de infrastructuur op deze eisen moeten worden afgestemd.

2024

Het DemoTube-prototype wordt in 2024 ingehuldigd en bevindt zich in Dubendorf, 10 kilometer ten oosten van Zürich. De testbaan wordt 120 meter lang en wordt uitgerust met de GammaShellPipe. De GammaShellPipe is een luchtdichte buis van gewapend beton met een diameter van 2,2 meter die volgend jaar klaar moet zijn.

DemoTube zal worden gebruikt om alle nieuwe hyperloop-technologie op één locatie te testen. Pareschi voegde toe dat de nadruk zal liggen op het bouwen en installeren van luchtdichte buizen en sluizen voor omgevingen met verschillende drukken. Bovendien zullen er tests worden uitgevoerd op vacuümpompen, veiligheidsmechanismen en elektromagnetische versnelling.

Geen datum voor AlphaTube

De AlphaTube wordt langer dan zijn zus in Dubendorf en wordt 3,1 kilometer lang. De testbaan komt te liggen in het westen van het land, in Collombey-Muraz, vlakbij de grens met Frankrijk. Er is nog geen datum bekend voor de lancering van AlphaTube.

Pareschi zei dat de montage van de baan ongeveer twee jaar zou duren. Het proces kan echter pas starten als de bouwvergunning is verleend. De vereniging regelt momenteel bureaucratische procedures om de vergunning te ontgrendelen.

Hyperloop-systemen

Hyperloop-technologie heeft drie elementen nodig om te werken: buizen, pods en terminals. Pods zijn rijtuigen die bij atmosferische druk onder druk staan ​​en dankzij magnetische aandrijving in de buizen nagenoeg vrij van luchtweerstand of wrijving lopen.

Een hyperloopsysteem zou gebaseerd zijn op de vraag, in plaats van op een vast schema. Zoals voor alle maglev-systemen, zou echter een geheel nieuwe infrastructuur nodig zijn om hyperloop-technologie te implementeren. Een van de meest uitgesproken voorstanders van hyperloop-technologie is Elon Musk, die in 2012 beweerde dat deze technologie het vijfde vervoermiddel zou kunnen worden.

Auteur: Jos Sterk