FR NL
TEC tram

Trams krijgen voorrang in Wallonië via nieuw verkeerssysteem

Een TEC-tram onderweg. 2018, Tec & SNCV d'autrefois, Tram & Bus / Flickr.com

Yunex Traffic gaat een digitaal voorrangssysteem voor het openbaar vervoer in Wallonië ontwikkelen en implementeren. Concreet zullen trams (en bussen) voorrang krijgen. Het systeem moet zorgen voor kortere reistijden, minder vertragingen en lagere kosten voor de vervoersmaatschappijen .

Service Public de Wallonia (SPW) en TEC (Transport En Commun) willen het openbaar vervoer te versterken door voorrang te geven aan bus en tram. Ze hebben daarvoor een project gelanceerd. Zopas werd bekend gemaakt Yunex Traffic zal het voorrangssysteem voor het openbaar vervoer in Wallonië ontwikkelen, implementeren en onderhouden. Yunex Traffic kreeg het het project toegewezen, waarvan de eerste fase naar verwachting eind dit jaar wordt afgerond.

Updates

Het systeem is gebaseerd op het ICTraffic C-ITS framework – een systeem dat verschillende C-ITS use cases kan verwerken, waaronder prioritering van openbaar vervoer, noodvoertuigen of actieve weggebruikers. Met Yunex Traffic ICTraffic C-ITS gaat op elk kruispunt het verkeerslicht op het juiste moment automatisch op groen. Dit is mogelijk doordat het systeem continue en in realtime updates van de positie van de naderende bus of tram verwerkt. Het systeem voldoet aan de Europese ETSI-normen (European Telecommunications Standards Institute) voor C-ITS, waardoor grensoverschrijdende interoperabiliteit mogelijk is.

Technologie

Het systeem maakt gebruik van de V2X-technologie die voertuigen via het mobiele netwerk met de infrastructuur verbindt door middel van Roadside Units (RCM’s) op de bestaande infrastructuur, die op hun beurt communiceren met Onboard Units (OBU’s) in de voertuigen.

Het nieuwe systeem zorgt voor kortere reistijden, minder vertragingen en minder uitstoot. Het systeem zal bijdragen tot een vermindering van de operationele kosten. De Service Public de Wallonië (SPW) en TEC (Transport En Commun) willen zo alvast meer mensen motiveren om over te stappen van de auto op de bus en de tram, moet het openbaar vervoer aantrekkelijker worden.

“Het openbaar vervoer is een van de hoekstenen van duurzame stedelijke mobiliteit”, zegt “, zegt Ronny Govers, Managing Director Yunex Traffic BeLux. “Het versterken ervan is dan ook een belangrijke stap naar groenere wegen en leefbare steden. We zijn bijzonder enthousiast dat we hiervoor in Wallonië kunnen instaan.”

Yunex Traffic is een afzonderlijk beheerde onderneming van de Atlantia Group en biedt een portfolio van oplossingen voor adaptieve verkeersregeling en -beheer, automatisering van snelwegen en tunnels, evenals slimme oplossingen voor V2X en tolheffing voor weggebruikers. Yunex Traffic heeft 3.300 werknemers uit 58 landen en is actief in meer dan 40 landen wereldwijd.

De intelligente mobiliteitsoplossingen worden momenteel gebruikt in grote steden over de hele wereld, waaronder Dubai, Londen, Berlijn, Bogota en Miami. Yunex Traffic heeft zich met succes toegelegd op het beheersen van technologieën in de drie segmenten hardware, software en service, en is daardoor de enige leverancier die kan voldoen aan alle belangrijke regionale normen in Europa, het Verenigd Koninkrijk, Azië en Amerika.

Auteur: Matthias Vanheerentals