FR NL
Hydrogen train successfully tested in Portugal

FCH2RAIL: Waterstoftrein succesvol getest in Portugal

Het Europese project FCH2Rail, dat een bimodale demonstratietrein met waterstofcellen heeft ontwikkeld, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met een geslaagde test in Portugal. Van 3 tot 6 april 2024 reed de waterstoftrein (H2) op de Minho-lijn, waarmee hij debuteerde als de eerste waterstoftrein in Portugal. Deze tests betekenen een belangrijke prestatie voor het FCH2Rail project, omdat het de toestemming heeft gekregen om de demonstratortrein in een tweede Europees land te laten rijden.

De tests in Portugal maken deel uit van een uitgebreide campagne die in mei 2023 begon op het Spaanse spoorwegnet. Met de voltooiing van de tests in Portugal heeft de waterstoftrein nu meer dan 8500 kilometer afgelegd in waterstofmodus. Het primaire doel van deze tests is het beoordelen van de prestaties en betrouwbaarheid van het gehele waterstof- en batterijsysteem, samen met het ontwikkelde energiebeheersysteem. Door te testen op verschillende lijnen en routes wil men het potentieel van waterstoftechnologie als een levensvatbaar alternatief voor dieseltreinen aantonen en zo schoner en duurzamer spoorvervoer bevorderen.

Het succes van het FCH2Rail project onderstreept de betrokkenheid van het consortium bij de ontwikkeling van waterstoftreinen als milieuvriendelijke mobiliteitsoplossing. Naast Infrastructures of Portugal (IP) bestaat het projectconsortium uit CAF, Adif, Renfe, het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR), Toyota Motor Europe, het Spaanse nationale waterstofcentrum (CNH2) en Stemmann Technik. Het project wordt gefinancierd door het European Clean Hydrogen Partnership.

Tijdens deze testfase kreeg het project steun van andere bedrijven zoals STELLANTIS, dat toegang verschafte tot zijn faciliteiten in Porriño (Pontevedra) voor het bijtanken van de trein tijdens de testfase in Portugal. MEDWAY leverde machinisten voor de bediening van de trein tijdens de tests, terwijl IBERDROLA de levering van groene waterstof voor de testtests mogelijk maakte.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com