FR NL

Vanaf vandaag geen mondmaskers meer verplicht op het openbaar vervoer

https://delijn.prezly.com/de-lijn-neemt-afscheid-van-mondmaskers-en-plastiek-folies

In opvolging van de beslissingen van het Nationaal Overlegcomité vandaag zijn mondmaskers vanaf maandag 23 mei niet langer verplicht op het openbaar vervoer in heel België. “Vanaf maandag hoeft er dus ook geen mondmasker meer te worden gedragen op de bussen en trams van De Lijn”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

“Uiteraard blijft het de keuze van iedereen om het wel te dragen als ze dat willen. Ook de plastiek beschermfolie en andere fysische maatregelen tussen het reizigerscompartiment en de chauffeurspost in de voertuigen van De Lijn verdwijnen. Reizigers zullen weldra weer vooraan via de chauffeur opstappen.”

Verplichting valt weg

Het zat eraan te komen en het is nu ook eindelijk bevestigd: het Overlegcomité heeft vandaag beslist dat reizigers niet langer een mondmasker hoeven te dragen op het openbaar vervoer in België. De beslissing om de mondmaskerplicht af te schaffen geldt niet enkel voor De Lijn maar ook voor de drie andere publieke vervoermaatschappijen MIVB, TEC en NMBS. Het mondmasker is dus niet langer verplicht in bus, tram, trein en metro. De mondmaskerplicht in stations en aan haltes was in Vlaanderen al geruime tijd losgelaten, maar nu valt dus ook de mondmaskerplicht op de voertuigen weg. Nu de beslissing van het Nationaal Overlegcomité is genomen, dient de Vlaamse Regering dit enkel nog te officialiseren in een besluit.

Minister Peeters: “Met het verdwijnen van de mondmaskers kunnen ook de plastiek beschermfolies tussen het reizigerscompartiment en de bestuurderspost worden opgeborgen. De overige fysische afscheidingen, zoals de schakelketting die de eerste rij zitjes afgrendelde, en de waarschuwingsstickers verdwijnen eveneens. Dat betekent automatisch dat reizigers weer langs de voordeur via de chauffeur zullen dienen op te stappen in plaats van verderop op het voertuig, net zoals dat voor corona het geval was. Dit zorgt terug voor meer direct contact tussen onze chauffeurs en de reizigers.”

Vooraan opstappen

Al zal vooraan opstappen op maandag 23 mei nog niet meteen mogelijk zijn op alle bussen. Het gaat dan ook om duizenden voertuigen, zowel van De Lijn als van de onderaannemers, waar de folies en andere fysische veiligheidsmaatregelen moeten worden verwijderd. De Lijn is alleszins voorbereid op deze gigantische verwijderingsklus, die ettelijke dagen in beslag zal nemen. Nu de voordeur weer open gaat, zullen de reizigers daar tevens gebruik kunnen maken van de vervoerbewijsontwaarder en van de cEMV-terminal voor contactloos betalen (bv. met een bankkaart). Cash betalen zal niet meer tot de mogelijkheden behoren ; dit werd in 2020 afgeschaft.

Waakzaamheid

De beslissing van het Nationaal Overlegcomité impliceert dat de impact van het circulerende coronavirus in de maatschappij de voorbije maanden sterk is gedaald en voldoende is bedwongen. Hierdoor is het weer veilig is om zonder bescherming publiek bijeen te laten komen op openbare plekken en de samenleving verregaand te laten normaliseren. Dat neemt niet weg dat De Lijn zich klaar houdt om, mocht de situatie in de toekomst opnieuw in de verkeerde richting evolueren, snel te kunnen schakelen en preventieve voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo zullen de plastiek folies worden gestockeerd. Indien er een nieuwe golf zou ontstaan, dan kunnen ze snel weer worden bovengehaald en geïnstalleerd op de voertuigen. Verder blijft De Lijn vasthouden aan de maximale ventilering van de voertuigen door de raampjes en dakluiken open te houden. Het frequent openen van de deuren tijdens het op- en afstappen draagt daar eveneens aan toe. De chauffeurs die dat wensen kunnen bovendien beroep blijven doen op een reinigingskit, handgels en een mondmasker. Uiteraard staat het ook de reizigers vrij om een mondmasker te dragen als zij zich daar comfortabeler bij voelen.

Auteur: Jos Sterk