FR NL

Zullen de energieprijzen volgend jaar dalen? Ook de spoorsector is belanghebbende partij

2012, Flickr

Voorspellingen suggereren dat de energieprijzen zullen blijven stijgen, maar zoals vaak het geval is kunnen projecties weer eens gebakken lucht blijken te zijn.

De zogenaamde “experts” hebben de afgelopen weken met elkaar geconcurreerd om met steeds sombere voorspellingen voor de energieprijzen en de inflatie te komen. Ook in de spoorsector wordt de evolutie van de prijzen met argwaan gevolgd, want de energierekening loopt voor de grote spoorwegmaatschappijen in snel tempo op.

Media houden van negatief nieuws

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom die zogenaamde “experts”  verwikkeld lijken te zijn in een strijd om elkaar te overtreffen met duistere voorspellingen. De media houden van negatief nieuws en wanneer de projecties kloppen kunnen de voorspellers zichzelf op de borst kloppen.

Als ze ongelijk hebben, is iedereen zo opgelucht dat hun fout vergeten wordt.

Hoge energieprijzen kunnen de gepaste remedie zijn voor hoge energieprijzen

Er is geen garantie dat de Russische export naar Europa ooit zal herstellen, laat daar geen twijfels over bestaan. Hoewel Rusland beweert dat het de export naar Europa niet opzettelijk vermindert, is het onwaarschijnlijk dat we in de toekomst nog op Russisch aardgas moeten rekenen.

De hoge energieprijzen zullen echter de productie elders in de wereld stimuleren, met name door fracking, dus de kans is groot dat het tekort aan productie in relatief snel tempo zal worden vervangen. Zo is de Britse productie van aardgas dit jaar met meer dan 25% gestegen.

Hogere prijzen zullen onvermijdelijk de vraag verminderen, dus een hogere productie en een lagere vraag zullen leiden tot dalende prijzen. Die dalende prijzen zouden we wel eens sneller dan verwacht kunnen zien, mogelijk al op het einde van dit jaar of in 2023. Iets waar zowel het personenvervoer als het goederenvervoer per spoor reikhalzend naar uitkijken.

Pessimisme is big business. en het is voor de media veel belangrijker om sensationeel dan accuraat te zijn.

Auteur: Jos Sterk